(Видео) За ЕУ Западен Балкан е зоолошка градина

  • Дел од историскиот говор на претседателот на #Левица проф. д-р Димитар Апасиев за уставните измени:

,,Се поставува прашањето, ЕУ наспроти Западен Балкан. Како што веќе ви кажав, не е само Бугарија пречка во решавањето на ова геополитичко прашање. Некои држави во ЕУ, кои се латентно исламофобични се против прошиувањето на ЕУ во Западен Балкан, и тие го третираат како да е енклава – не држат во зоолошка градина опкружени со држави во ЕУ, но ние не сме таму. Тука сметам на Босна и Херцеговина, на Косово, Црна Гора, Србија, како и ние самите.

Во ЕУ се случува криза на лидерство, и тие не знаат кај тераат. Нема да биде единствена пречка бугарското вето, извесно следи и вето на Холандија, на Франција и на други земји од унијата. Видете ги проблемите со кои ЕУ се соочува, за граѓанската војна во Франција наспроти Алжирците, Тунижаните и Мароканците. Погледнете ја Фландрија која сака да се отцепи од Белгија, како и Каталонија од Шпанија.

Во овој историски момент на ЕУ не и е дојдено до проширување, и затоа нашата генерација за жал никогаш нема да дочека влез во ЕУ.’’