КФОР го спушти Албин Курти на земја

КФОР ги уништи илузиите на Албин Курти за употребата на турски дронови: „Воздушниот простор е во наша надлежност“!

Премиерот на приштинските институции, Албин Курти, се пофали дека косовската армија набавила турски беспилотни летала ТБ-2, соопшти денеска Меѓународната мировна мисија КФОР.

КФОР рече дека воздушниот простор над Косово е под овластување на нивниот командант, согласно Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН.

„Во однос на употребата на сите категории на беспилотни летала и придружните ограничувања, вклучувајќи го и дронот ТБ-2, во согласност со резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на Обединетите нации од 1999 година, командантот на КФОР има примарна јурисдикција над воздушниот простор над „Косово“, може да се користи само за прелети од една во друга земја со комерцијални летови. Долниот воздушен простор може да се користи за посебни потреби, од случај до случај и со претходно одобрение од командантот на КФОР“, се вели во соопштението, пренесува „ Косово-онлајн“.

КФОР посочува дека очекува институциите на Косово и Метохија да обезбедат координација и да се придржуваат до постоечките процедури.

Во соопштението, исто така, се вели дека КФОР продолжува да го поддржува развојот на Косовските безбедносни сили во рамките на нивниот првичен мандат, вклучувајќи ги и операциите за цивилна заштита како гаснење пожар, уништување експлозивни направи, пребарување и спасување и одговор на истурање на опасен материјал.