Економски раст на НР Кина од 4,5% во првиот квартал

Кинеската економија порасна за 4,5% во првиот квартал, што е најбрза стапка во една година, надминувајќи ги очекувањата на аналитичарите. Тоа беше најголем пораст од првиот квартал минатата година – кога кинеската економија порасна за 4,8 отсто – и подобро од прогнозата од 4 отсто во анкетата на Ројтерс. На квартално ниво, економијата порасна за 2,2%.

Економскиот раст на НР Кина е во центарот на вниманието бидејќи повторно се отвора по укинувањето на повеќето од нејзините строги ограничувања за „Ковид“ што беа во сила речиси три години. Економијата порасна за 2,9 отсто во четвртиот квартал од 2022 година.

Продажбата на мало скокна за 10,6% во март, бидејќи онлајн продажбата на физички стоки се зголеми. Индустриското производство порасна за 3,9%, нешто помалку од прогнозите на Ројтерс од 4%.

Инвестициите во основни средства од годината до датумот беа послаби од очекуваното, зголемувајќи се за 5,1% на годишно ниво, бидејќи растот во инфраструктурата и инвестициите во производството забавија. Во меѓувреме, инвестициите во недвижности продолжија да паѓаат.

Економијата порасна за 3% во 2022 година, помалку од официјалната цел на Пекинг од околу 5,5% поставена во март минатата година. За 2023 година, владата минатиот месец постави скромна цел на раст од „околу 5 отсто“.

Кинеската економија најверојатно ќе забележи уште еден поттик од владините стимулации подоцна во текот на годината, изјави извршната директорка на NF Trinity, Хелен Жу, за „Street Signs Asia“ на CNBC веднаш по објавувањето на податоците.

„Мислам дека ќе следиме повеќе од целта од 5% за вториот квартал и се надеваме дека до третиот квартал ќе бидат воспоставени многу стимулативни мерки“, рече таа.

Таа додаде дека најновото читање ги отфрла скептиците за способноста на Кина да ја исполни својата цел за раст за цела 2023 година и веројатно ќе доведе до нагорни ревизии на прогнозите за БДП.

„Бројките се дефинитивно многу поголеми отколку што некој очекуваше и мислам дека тоа е навистина добар почеток на годината“, рече таа.

Преземено од Денар.мк