Кинескиот амбасадор во Москва ја потврди стратешката соработка со Русија

Во пресрет на посетата на кинескиот претседател Си Џинпинг на Русија од 20 до 22 март, по покана на рускиот претседател Владимир Путин, амбасадорот на Кина во Русија, Џанг Ханхуи истакна за  „РИА Новости“ :

„Кина ќе продолжи, заедно со Русија, да ги промовира принципите на мултиполарниот свет и демократизацијата на меѓународните односи, да обезбедува сигурни гаранции за глобалната стратешка рамнотежа и стабилност.

Кинескиот дипломат укажа на турбулентната ситуација во светот и посочи дека односите меѓу Москва и Пекинг само се зајакнуваат како одговор на нестабилната ситуација на меѓународната сцена.

Амбасадорот истакна дека односите меѓу двете земји „се засноваат на принципите на неврзување со блокови, неконфронтација и не се насочени против трети страни“.

Во февруари 2022 година, рускиот претседател Владимир Путин, на покана на кинескиот претседател Си Џинпинг, ја посети Кина. Како резултат на разговорите, страните ја усвоија „Заедничката изјава на Руската Федерација и Народна Република Кина за влез на меѓународните односи во нова ера и глобален одржлив развој“.

Во него, партиите истакнаа дека имаат намера да се спротивстават на надворешното мешање во внатрешните работи на суверените земји, да се спротивстават на поткопувањето на светската безбедност и обоените револуции.

Трговската размена меѓу Русија и Кина се зголеми за една четвртина.

Кинескиот дипломат додаде дека трговската размена меѓу Русија и Кина за претходните два месеци од 2023 година е зголемена за една четвртина во однос на истиот период минатата година, а увозот од Русија е зголемен за речиси една третина.

„Во изминатите два месеци се одржува стабилен нагорен тренд на билатералната трговска размена. Неговиот обем достигна повеќе од 33 милијарди долари, што е за 25,9 отсто повеќе од минатата година. Вклучувајќи го и извозот на кинески производи во Русија, кој изнесува 15 милијарди долари, што е за 19,8 отсто повеќе од лани. Обемот на увозот од Русија достигна 18,65 милијарди долари, што е за 31,3 отсто повеќе од лани“, рече амбасадорот.

Тој додаде дека Пекинг е секогаш подготвен заедно со Москва да ги искористи можностите на огромниот кинески пазар, отвореноста на Кина и продлабочувањето на меѓународната соработка.