Русија излегува од Советот на Европа: ЕУ и НАТО нека уживаат меѓусебно

Русија повеќе нема да учествува во Советот на Европа, соопшти руското Министерство за надворешни работи. Тие додава дека Русија нема намера да ги трпи „субверзивните акции на Западот за да го замени меѓународното право со свој поредок“.

Претставниците на руското МНР ги обвинија и ЕУ и НАТО дека го уништуваат Советот на Европа и заедничкиот хуманитарено и правно „пространство“ во Европа. Агенцијата смета и дека „непријателските држави на Русија го злоупотребиле своето апсолутно мнозинство во Комитетот на министри на Советот на Европа“.

„Текот на настаните станува неповратен. Русија нема намера да ги трпи овие субверзивни дејствија што ги спроведува колективниот Запад во пресрет на воспоставувањето ‘поредок заснован на правила’ за замена на прегазените американски и меѓународни сателити“.

Случувањата во Советот на Европа Русија ги оценува како целосно контролирани од НАТО и ЕУ преку која одредени земји своите интереси се обидуваат да ги претстават за заеднички.

„Москва нема да учествува во трансформацијата на Советот на Европа во платформа за западно самољубие помеѓу НАТО и ЕУ. – Уживајте меѓусебно, без Русија!“, соопшти руското МНР.

Според сенаторот Андреј Клишас, напуштањето на Советот на Европа нема да влијае на Русите. Сепак, како што изјави сенаторот Константин Косачев, повлекувањето на Русија од Советот на Европа претпоставува истовремено и повлекување од Европската конвенција за човекови права (ЕСЧП). Тоа значи дека ЕСЧП ќе биде затворена за Русите.

Како што објаснува активистот за човекови права Павел Чиков, освен изјавите, се уште не се преземени чекори за напуштање на Советот на Европа.

„Потребен е федерален закон за откажување од Конвенцијата за заштита на човековите права и основни слободи за да се повлече од Советот на Европа. Јануари следната година“, напиша Чиков.