Во Италија настани за благодарност за кубанските лекари и барање за номинација за Нобелова награда за мир

Кубанските лекари остварија над пет илјади консултации во Италија и излекуваа 210 пациенти од Ковид-19 по силната криза во март со која се соочи оваа држава.


Италијанските власти, црковни претставници и граѓански организации ја потврдија важноста на кубанската мисија за полесно пребродување на Италија со корона-кризата. Џулио Галера, одговорен претставник на регионалната власт за здравствена заштита на Ломбардија и претседателката на Националната асоцијација за италијанско-кубанско пријателство – Ирма Диоли, присуствуваа на локалниот настан каде јавно беше искажана благодарноста за кубанските лекари со аплаузи од локалното население. Кубанскиот амбасадор во Италија, Хосе Карлос Родригез и главниот конзул на Милано – Гонзалез, исто така, беа дел од настанот за изразување на благодарност, организиран на плоштадот Дуомо.

Sencillos, satisfechos por el deber solidario que han cumplido durante dos meses en batalla de altisimos quilates profesionales y humanos por la vida, avanzan los enfermeros y #MédicosDeCuba por las calles del centro histórico de #Crema. Van hacia la Piazza Duomo, donde las autoridades institucionales de la Región #Lombardía, de la propia ciudad y de otros cincuenta municipios que la circundan, así como diversos entes públicos y asociaciones sociales han de rendirles homenaje sentido y merecido. Es sábado, #23mayo 2020. Hay un sol radiante. A lo largo del trayecto los abraza el conmovedor aplauso de los ciudadanos, las gracias infinitas de quienes se sintieron directa o indirectamente protegidos por estos hijos de #Cuba, que no vacilaron en venir a #Italia, cuando este querido país estaba siendo sofocado por la #COVID19. Se trataba de la primera brigada médica de nuestro país llegada a #Europa en acción de emergencia sanitaria y solidaria. Hasta aquí llegó el amor de #Cuba y llenos de amor retribuido por el pueblo #italiano regresarán nuestros #médicos a su terruño chico, y luego seguirán andando por otros lares del mundo que requieran de sus desvelos. Seguirán avanzando estas huestes de la vida, orgullosos cada uno de sus integrantes, de formar parte de un pueblo convencido de que, como dijera José Martí, "patria es humanidad".#CubaSalva

Публикувахте от José Carlos Rodríguez Ruiz в Неделя, 24 май 2020 г.

„Задоволни од реализирањето на нашата солидарна должност во борбата за живот против КОВИД-19, кубанските лекари чекорат низ улиците на Крема, опкружени од аплаузот на граѓаните и бесконечната благодарност на италијанскиот народ“.  – напиша кубанскиот амбасадор Родригез.

„Вие сте наши соборци во овој огромен свет каде често недостасува највисоката вредност – солидарноста“, изјави градоначалничката на италјанскиот град Крема, Стефанија Боналди.

Група од студентски, левичарски и други организации од Торино побараа Нобеловата награда за мир оваа година да оди за лекарите од оваа социјалистичка држава. Претставниците на организациите, исто така, изработија графит со натпис „Доктори – не бомби” и слика од поранешниот претседател Фидел Кастро, во знак на благодарност.

„Ние се противиме на економската блокада наметната на Куба од страна на САД и го поддржуваме апелот промовиран во Италија за доделување на Нобеловата награда за мир на бригадата Хенри Рив, која работи во нашата земја за време на вонредната состојба со Ковид-19“ – изјавија организаторите.

GRAZIE CUBA, GRAZIE BRIGATA HENRY REEVE!Oggi a Torino un gruppo di militanti di Noi Restiamo e OSA, insieme a…

Публикувахте от OSA в Петък, 22 май 2020 г.