Путин: Русија работи посветено за да помогне на Куба во надминувањето на санкциите

Во средата, рускиот претседател Владимир Путин го информираше кубанскиот премиер Мануел Мареро дека неговата Русија работи посветено за да помогне на Куба во надминувањето на предизвиците со кои се соочува блокадата.

Путин за време на разговорот, кој се одржа во Кремљ, нагласил дека односите меѓу Москва и Хавана напредуваат „и покрај моменталните компликации“ , а најголема соработка има во клучните индустрии за Куба, пред се во енергетиката и туризмот, но и во останатите гранки.

Разговорот меѓу Путин и Мареро го означи крајот на официјалната посета на кубанскиот лидер на Москва. Тој и делегацијата што го придружуваше сега ќе заминат за Санкт Петербург, за да присуствуваат на Меѓународниот економски форум до 17 јуни.