Божиќна елка во Латвија украсена со фашистички симболи

Во градот Лиелварде, кој се наоѓа во централниот дел на Латвија, беше поставена главната новогодишна елка украсена со симболи на свастика. Вакви фотографии објавуваат летонски корисници на социјалните мрежи.

Властите велат дека најстариот ткаен појас во историјата на Латвија со национални симболи е пронајден во Лиелварде, заради што оваа година решиле целосно да ја покажат нивната креативност и да ја украсат новогодишната елка токму со овој појас. На него се прикажани разгранети крстови, цик-цак, ромбови и свастики.

Локалните власти гордо објавија фотографии од инсталацијата во форма на светла смрека на социјалните мрежи. Сепак, многумина се чувствуваа нелагодно кога ги гледаа сликите, бидејќи свастиката беше вклучена во композицијата.

Овој мал град со население од 6 илјади луѓе има повеќе од 800 години историја. Тој ја преживеа моќта на Ливонскиот ред, Полјаците, Швеѓаните, речиси целосно изумреа за време на Големата чума, помина 200 години како дел од Руската империја.

Во советските години, Лиелварде стана познат благодарение на колективната фарма-милионер „Лачплесис“, која по војната ја организираше војникот од првата линија Едгарс Каулиш. Колективната фарма продаваше низ Советскиот сојуз, создавајќи агро-индустриско производство со целосен циклус: од одгледување разновидни земјоделски производи до нивна преработка во сопствената продавница за конзервирање, која произведуваше сокови, конзервиран зеленчук и овошје. Имаше дури и фарма за крзно која донесе огромен профит, а се произведуваше и пиво од сопствен бренд.

Ова чудо претпријатие беше ограбено и одземено во делови во 1996 година, во времето на веќе независна Латвија. Од целокупното производство на колективна фарма, преживеа само пиварницата, која беше продадена на Скандинавците. Но, наместо сопствено пиво, таа сега подготвува производи по странски рецепт.