За новата мигрантска криза ЕУ ги обвини Русија, Турција и Белорусија

Полскиот премиер Матеуш Моравјецки го обвини претседателот на Белорусија Александар Лукашенко дека во изминатите неколку месеци испратил десетици илјади мигранти од Блискиот Исток, Азија и Африка кон полските граници. Според полските власти, тоа се прави како одмазда за санкциите на ЕУ. Министерот за внатрешни работи на Германија ги обвини Турција и Русија за поттикнување кризата и обид за „дестабилизација на Западот“.

Премиерот на Полска изјави дека рускиот претседател Владимир Путин ја користи Белорусија како посредник за „спроведување на сценариото за обновување на Руската империја“. Според него, за прв пат по 30 години по распадот на Советскиот Сојуз, полските граници се под толку силен напад. „Ние не се имаме работа само со насилници, туку со изведена претстава, чија цел е кршење на границите, создавање хаос во Полска и ЕУ“ – вели премиерот.

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров и предложи на ЕУ да стави крај на оваа криза со исплаќање кон Белорусија, за задржување на мигрантите, исто како што Брисел и плаќаше на Турција (над 6 милијарди евра) во 2016 година за да ги задржи бегалските кампови на нејзина територија.

Полските власти создаваат паника и неосновано ја обвинуваат дека Белорусија може да се обиде да предизвика судири, а тие како земја членка на НАТО и ЕУ која директно учествува во немирите кои имплицираат бегалци, сметаат дека овие мигранти не треба да ги примаат. Граничарите веќе пријавиле неколку случаи. За возврат, белоруските граничари рекоа дека Полјаците ги прекршиле билатералните договори и испратиле илјадници војници на границата.

Од белоруската страна на границата моментално има околу 4 илјади мигранти. По должината на границата е поставен неформален камп, некои мигранти сечеле дрвја за да ја скршат бодликавата жица и користат алат. Полската полиција им одговорила со солзавец. Белорусија презела околу 500 мигранти само од границата со Литванија, која исто така, забележа зголемување на бројот на обиди за илегално преминување на границата во последните месеци.

Во изминатите три месеци, Полска има регистрирано повеќе од 30 илјади нелегални обиди за влез на нејзина територија. За споредба, за цела минатата година кога имаше само 120. Полска размислува за зближување на земјите-членки на НАТО и за оваа закана да се разговара како заеднички проблем на сите.

Полска е поддржана од Германија, која прими 6.000 барања за азил од мигранти од Белорусија во изминатите два месеци. Германскиот министер за внатрешни работи Хорст Зехофер ги обвини претседателите на Русија и Турција дека организираат миграција за политички цели. Според него мигранти летаат од Турција директно во Белорусија.

Полските власти не дозволуваат ниту новинари, ниту хуманитарни работници, ниту пак трети организации да пристапат од нивна страна до границата, да го набљудуваат проблемот или помогнат во справувањето со мигрантите, истовремено, тие сметаат дека во Белорусија владее диктатура.