Кузман Јосифовски – Питу, убиен на денешен ден 1944 година, од бугарскиот фашистички окупатор


Статус на пратеникот Борислав Крмов.

“… Легендите што ми ги раскажуваше баба ми Заха, за Марко Крале, па за дедо Иљо војводата и за Крушевската Република за мене беа фантастичен партиски извор. Без тој македонски патриотизам, прашање е дали јас можев да бидам комунист. И не само јас, туку скоро секој Македонец кој станал комунист. Зошто ние Македонците сме напредни како македонски патриоти, оти сме гоцевисти, санданисти и ѓорчевисти … ”

Дел од говорот на Кузман Јосифовски-Питу, убиен на денешен ден 1944 година, од бугарскиот фашистички окупатор.Нема поголем патриот од левиот патриот! Вечна слава!


“…Легендите што ми ги раскажуваше баба ми Заха, за Марко Крале, па за дедо Иљо војводата и за Крушевската Република за…

Posted by Борислав Крмов on Thursday, February 25, 2021