Левица: Импозантен мозаик на Личеноски пропаѓа заради негрижата на власта

Еден од најзначајните мозаици „Илинденско востание“ во велешкото село Крушје, изработен од доајенот на македонската ликовна уметност, Лазар Личеноски со

Read more

Димитров: 21 март – Денот на пролетта и поезијата

Автор: Тони Димитров, Координатор на Левица-Сектор Култура Светскиот ден на поезијата наместо на Агората, ќе се чествува по моловите На 21

Read more

Археолозите го скенираа просторот кај Градско, каде се претпоставува дека се наоѓаат некрополите на античката населба на локалитетот Видин Град

Во текот на минатата недела, д-р Дамјан Донев од Институтот за Национална Историја во соработка со м-р Радомир Ивановиќ и

Read more

Во близина на Мртвото Море во пештера пронајдени се добро сочувани римски мечеви стари 1.900 години

Во пештерата со поглед на Мртвото Море, израелските истражувачи откриja складиште од четири одлично зачувани римски мечеви. Три од оружјата

Read more

„Звукот на Скопје 2023“ го размрда градот со музичко патување на веќе познати и нови надежни музички бендови

Ма­ни­фе­ста­ци­ја­та од ла­ни нас­ло­ве­на „Зву­кот на Скоп­је“, ко­ја се ре­а­ли­зи­раше во ор­га­ни­за­ци­ја на Кул­тур­но-ин­фор­ма­тив­ни­от цен­тар (КИЦ), заврши викендов. Манифестацијата ја

Read more

Презентација на едицијата Словокулт: Словотека во КИЦ

На 22 септември (петок) со почеток од 19:30 часот во Културно информативен центар – Скопје,Салон Империјал 2 ке се одржи

Read more

„FLUX Sufacing“ изложба на графики и инсталација од Ана Трајковска и Ивана Самандова во КИЦ

Во среда 20 септември, со почеток од 20 часот во Културно-информативен центар – Скопје, Салон Империјал 2 ќе се отвори

Read more

Мултимедијална промоција на ‘Театар на сенки’ од Емељ Туна во Градска Библиотека “Браќа Миладиновци” Скопје

Во понеделник, 18 септември со почеток од 19 часот во Парк на поезијата ќе се одржи мултимедијалната промоција е составена

Read more

САД врати 12 антиквитети во Либан

Според соопштението објавено од Окружното обвинителство на Менхетен, дванаесет антиквитети беа вратени во Либан оваа недела од Њујорк и федералните

Read more

Изложбата на фотографии ‘Загреб’ од Лука Мједа во Музејот на Град Скопје

Фотографот Лука Мједа од Загреб, Р. Хрватска на изложбата со едноставен наслов „ЗАГРЕБ“ што ќе биде отворена во Музејот на

Read more