На денешен ден ’43, Бугарските фашисти ѕверски ги убија Мирче Ацев и Страшо Пинџур

На денешен ден, 4 јануари 1943, во Скопскиот затвор, после сурово и нечовечко мачење, од страна на бугарскиот фашистички окупатор,

Read more

Владата одобри, објекти во Дебар ќе добијат нови имиња од личности и настани од албанската историја и култура

Процесот на обезличување на Македонската историја продолжува! – Дел од оваа пракса претставува и менувањето имиња на улици и топоними

Read more

Граѓаните се организираат – ќе изработат спомен плоча на убиените 103 Поречани од „Бугарската гнасна рака“

Само неколку месеци откако во 1915 година во прилепското село Долгаец биле заклани 315 жители, вклучувајќи деца и жени, во

Read more

179 години од раѓањето на Петар Алексеевич Кропоткин

На 9 декември 1842 година, во Москва роден е рускиот револуционер, теоретичар на анархо-комунизмот, научник-географ Пјотр (Петар) Алексеевич Кропоткин. Руското

Read more

119 години од основањето на Македонското научно-литературно другарство во Русија

На денешен ден во 1902 година во Санкт Петербург официјално е основано Македонското научно-литературно другарство. На докуменот за неговото основање

Read more

Крмов: Минимизацијата на историјата како наука ѝ одговара на Бугарија

Пратеникот на Левица, Борислав Крмов, во своето гостување изнесе дека образовните реформи ќе ја олеснат капитулацијата на македонските власти пред

Read more

„Тврдоглави Руси!“ Објавени писма на германски војник за опсадата на Ленинград

„Не можеш ни да замислиш колку се тврдоглави тие Руси. Стотици од нив се тркалаат на мразот и повторно нé

Read more

Црвена Младина: Историските факти не можат да поттикнуваат омраза и дискриминација!

„Како и многу пати досега, така и овој пат, владата предводена од СДСМ повторно носи избрзани реформи без доверба од

Read more

Не само учебниците – вниманието треба да се посвети врз реформите во целина

Статус на проф. Љубомир Цуцуловски. ЦЕЛИНАТА, ПРЕД СЀ. Додека во јавноста жестоко се дискутира дали учебниците треба да бидат во

Read more

Нов услов: Целосно спроведување на Договорот со Бугарија за влез во ЕУ

Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент ги усвои извештаите за напредокот на Македонија и Албанија на патот кон ЕУ,

Read more

БНТ започна со емитување на Денот на Санстефанска Бугарија чиј дел е територијата на Македонија

Бугарската телевизија започна со емитување во Македонија на трети март, кога во Бугарија се слави „Денот на oслободувањето од Отоманското

Read more