Англискиот јазик се појавил пред 8.000 години на територијата на денешна Турција и Иран

Според истражувањето спроведено од Германија и врз основа на експертизата на Универзитетот во Окленд, потеклото на англискиот јазик може да

Read more

Кукулев: Не бе брат – не ти требаат руски рубљи за да знаеш кој си!

Новинарот и публицист, Александар Сашко Кукулев од Велес, автор кој вниманието на македонската публика го привлече со сагата за вечното

Read more

Емил Ниами: Не сакам мојот јазик да биде толкуван во загради!

Емил Ниами, доктор на филолошки науки и славист, во пост на својот фејсбук профил, предупредуваќи дека т.н. француски предлог го

Read more

‘Идентитетот бетон’ – ОН налагаат наместо „македонски јазик“ да се употребува терминот „јазикот на РСМ“

Неименувани извори за „Нова Македонија“, од Организацијата на Обединетите нации (ООН), изјавуваат дека во инструкцијата до службите на Секретаријатот се

Read more

Крмов: Алијанса и Алтернатива само декларативно се за ЕУ додека туркаат закон спротивен на европските стандарди

Во вчерашното гостување на „Само Вистина”, пратеникот на Левица – Борислав Крмов истакна дека предложениот Закон за државјанство од страна

Read more

Драги јазичари, бранејќи го јазикот не може да се оградувате од останатите политички тековини

Статут на Реџеп Исмаил – Хактан, член на Президиумот на Левица. Драги ЈАЗИЧАРИ, бранејќи го јазикот не може да се

Read more

Дали Пендаровски ќе реагира за “скопскиот” јазик во новата објавена книга во Бугарија?

Во Софија деновиве беше презентирана таканаречената „Бела книга за јазичниот спор меѓу Република Северна Македонија и Бугарија“ која треба да

Read more

Ние не сакаме туѓо, а си го браниме своето

Со народниот јазик ние ја освојуваме психологијата на нашите татковци и предедовци и стануваме нивни духовни наследници, како што сме

Read more

Отворено писмо до Заев и Димитров: Македонците не сакаат влез во ЕУ обезличени

Да не доаѓаа вестите однадвор и да не беа електронските медиуми, особено оние во Австрија, македонскиот народ не ќе знаеше

Read more

Проф. Чепреганов до Захариева: Со негирањето на македонскиот идентитет, вие повеќе го зацврстувате!

Еве еден предлог. Пријателски и добрососедски, поддржете го патот и влезот на Македонија во ЕУ без услови и уцени, па

Read more

Темелите на македонската државност се резултат на борбата против крвавиот фашизам

Темелите на македонската државност се резултат на борбата на нашиот народ против крвавиот фашизам.Тоа е резултат на херојската народноослободителна борба

Read more