Букурешки договор 1913 – погубното распарчување на Македонија

Букурешки договор е потпишан на 10 август 1913 г. помеѓу завојуваните страни во Втората балканска војна: Србија, Црна Гора, Романија

Read more

Македонскиот клуб во Бугарија е затворен од страна на Бугарските власти

Речиси истовремено, кога во Битола беше отворен бугарскиот културен клуб именуван по фашистичкиот колаборатор „Ванчо Михајлов”, Македонскиот клуб во Благоевград

Read more

Декларација на семакедонскиот собир во чест на Јане Сандански

Во неделата се чествуваше 107 години од смртта на македонскиот револуционер Јане Сандански во Мелник. По тој повод, на церемонијата

Read more

Македонците во Пирин чествуваа 107 години од смртта на великанот Јане Сандански

„Во организација на здруженијата на македонското малцинство во Бугарија, денес во Мелник беа одбележани 107 години од смртта на македонскиот

Read more

Апасиев е единствениот македонски политичар што се поклони на гробот на Јане Сандански

Денес, вo Мелник на гробот на македонскиот војвода и револуционер Јане Сандански, ОМО Илинден Пирин и други македонски здруженија и

Read more

Денес се одбележува годишнината од убиството Јане Сандански

Денес, 17 април 2022 година, од 11.00 часот, во Горна Џумаја (денес Благоевград, Бугарија) на гробот на македонскиот војвода, револуционер

Read more

150 години Делчев: Неколку зборови за болната и заборавена внука на Гоце Делчев

Пишува Ивана Стоименовска – член на Централен Комитет на Левица и Советник во Општина Карпош. Катерина Нуруџиева, внуката на Гоце

Read more

Македонските револуционери – социјалисти – „Сакаме Македонија да биде за Македонците”

Македонските револуционери – социјалистиСАКАМЕ МАКЕДОНИЈА ДА БИДЕ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ“Пpoгpaмa на македонските револуционери-социјалисти” 1898г. Политичката слобода на еден народ е првиот

Read more

Угнетениот македонски народ треба да се ослободи не само од султанот и неговите сателити, туку и од секаков кнез или цар

(*Текстот е извадок од книгата ИСТОРИСКА ВИСТИНА – ПРОГРЕСИВНАТА ОПШТЕСТВЕНА ЈАВНОСТ ВО БУГАРИЈА И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРАШАЊЕ

Read more

Отворено писмо од Пиринец до Вардарците

Објавено во:Народна волја, год. XXXIX, бр. 9 (септември 2019), стр. 9 Почитувана редакцијо на в. „Народна волја“ Ние, Македонците од

Read more