Роза Луксембург и гласот на жената низ призмата на класната борба

Пишува: Ивана Стоименовска – член на ЦК на Политичката Партија Левица и советник во Општина Карпош. Нам секако ништо не

Read more

150 години Делчев: Неколку зборови за болната и заборавена внука на Гоце Делчев

Пишува Ивана Стоименовска – член на Централен Комитет на Левица и Советник во Општина Карпош. Катерина Нуруџиева, внуката на Гоце

Read more

Зошто не отвoрам врата и одбивам да бидам попишана!

„Кога државата ќе дојде до работ на својата пропаст и постои само во привиден и ништожен облик, кога општествената врска

Read more

Македонија се најде на листата на најнесреќни земји на светот

Македонија се најде на листата на најнесреќни земји на светот, направенa врз основа на истражување на јавното мислење на агенцијата

Read more

103 години Октомвриска револуција

Повеќе од било кога е потребна радикализација на македонската политичка сцена, нови политички лидери и цврсти и јасни ставови и

Read more

Со „очи широко затворени‘’ – процесот на пандемијата, мерките и потоа

Имајќи ја во предвид социо-економската состојба на граѓаните, како и стигматизацијата кон психолошката и психијатриската помош, можеме уште сега да

Read more

Текстилните работнички робуваат во фабриките во Делчево

Ова се случувало во робовладетелското општество, а за жал и сега во новото современо робување. Ништо не може да ги

Read more

Еволуција на сегашноста

‘’Големите промени на цивилизацијата се последица на промената на мислењето на народот.  При повнимателно проучување на големите пресврти низ историјата

Read more