„Вечер на поезија“ вечерва во Центарот за Култура “ Трајко Прокопиев “ во Куманово

Вечерва во НУЦК “ Трајко Прокопиев “ Куманово, со почеток од 19:00 часот ќе одржи поетската манифестација „Вечер на поезија“во

Read more

Поезија од Гаврило Милановиќ – „Македонија ми одекнува во сеќавањата“

Гаврило Милановиќ е мултимедијален артист од Скопје. Се занимава со компонирање и продуцирање на музика, фотографија и видео. Има дипломирано

Read more

Промоција на книгата „Ново раѓање на зборот: антологија на младата македонска поезија“ на Струшките вечери на поезијата

Во петок 25 август со почеток од 23 часот, ќе се одржи промоција на книгата „Ново раѓање на зборот: антологија

Read more

Димитар Башевски за збирката песни „ Дни, години“ е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата 2023

Познатиот македонски поет, романсиер, книжевен преведувач и издавач Димитар Башевски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ што се доделува од страна на Струшките вечери

Read more

Објавено јубилејното издание на целокупното творештво на поетесата Даница Ручигај

По повод шеесетгодишнината од смртта на првата македонска поетеса и основоположничка на т.н. женско писмо во македонската поезија и литература

Read more

„Лесновските ѕвона“ 2023 петнаесетта поетска средба во Музејот на Град Кратово

Утре (сабота) со почеток во 12 часот во Кратово ке се одржи манифестацијата ‘Лесновските ѕвона’ во чест на македонскиот поет

Read more

Денови на македонската литература во Москва

По повод Денот на словенското писмо, Олга Панкина познатата руска македонистка и преведувачка, поетеса, сликарка, популаризатор на македонската култура во

Read more

Црвениот поет Кочо Рацин: Камен-темелник на современата македонска поезија

Објава на Левичарскиот институт „РАЦИН“ Песната отсекогаш била чувар на народните копнежи, страдања и надежи. Чувар на континуитетот на нашиот

Read more

Промоција на првата и единствена Aнтологија на македонската слем поезија

 22. јуни 2022 година, 19:19 часот  Салон 19:19 Културно информативен центар – Скопје Бидете дел од промоција на првата и

Read more

Чествување на Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993)

Блаже Конески е исклучително значајна личност во културната меморија на македонскиот народ. Годинава славиме 75 години од основање на Катедрата

Read more