Јуанот го престигна доларот во надворешната трговска размена на Н. Р. Кина

Во вториот квартал од оваа година, Народна Република Кина за прв пат во својата историја оствари повеќе трансакции во странство

Read more

Иранскиот претседател Раиси ја посети Индонезија, и објави договор за отфрлање на доларот

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси при посетата на Индонезија изјави дека Техеран и Џакарта одлучиле да престанат да го користат доларот во нивната

Read more

Процесот на дедоларизацијата е започнат и не може да запре

Фејсбук статус на Проф. д-р Дејан Трајковски – Редовен Професор на Универзитет “Св. Климент Охридски” – Технички Факултет – Битола

Read more

Москва го отстранува еврото од државните резерви

Во текот на 2023 година, Москва ќе се ослободи од сите евра што ги поседува во државните резерви, како резултат

Read more

Пакистан, Кина и Русија со план да тргуваат во локалните валути и да го прескокнат доларот

Осумте земји-членки на Шангајската организација за соработка (SCO), вклучувајќи ги Кина, Русија и Пакистан се пред првична одлука да спроведуваат

Read more

Русија почнува со масовна дедоларизација, Кина го прекинува увозот на американска нафта и гас

Долго време доларот се сметаше за непобедлива валута. Се додека САД не започнаа трговски војни со сите земји со кои

Read more