Во близина на Мртвото Море во пештера пронајдени се добро сочувани римски мечеви стари 1.900 години

Во пештерата со поглед на Мртвото Море, израелските истражувачи откриja складиште од четири одлично зачувани римски мечеви. Три од оружјата

Read more

Леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа

Најновите истражувања покажуваат дека леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа, докажуваат

Read more

Концерт на Џингис Ибрахим за крајот на истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

Деновиве привршуваат истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука во Пелагонија, па по тој повод Центарот за истражување на предисторијата заедно

Read more

Левица: Зошто македонските власти не го бараат назад своето културно наследство?

Реакција на Левица – Сектор Култура Веста што деновиве беше пласирана од страна на Министерството за култура по повод изложбата

Read more

Фрагменти од римскиот календар пронајдени во Остија

Aрхеолозите од Остија која се наоѓа на околу 32 километри од Рим откриле фрагменти од мермерни плочи наречени фасти кои

Read more

Откриени нови гробни форми со новите истражувања на хеленистичката некропола „Гимбабица“ кај селото Избишта во Преспа

Оваа година се реализираше петтата археолошка истражувачка сезона на хеленистичката некропола „Гимбабица“ кај селото Избишта во Преспа. Некрополата се наоѓа

Read more

Италија ги враќа украдените антички артефакти од САД

Според соопштението објавено од канцеларијата на окружниот обвинител на Менхетен, пронајдени се 42 артефакти за време на тековните кривични истраги

Read more

Синагога стара 2.000 години пронајдена покрај Црното Море во Русија

Рана синагога од доцниот период на Вториот храм е пронајдена во античкиот град Фанагорија покрај Црното Море во Русија, според

Read more

Изложбата на подводни фотографии „Потонато културно историско богатство“ на 22 август во Охрид

Насловена како „Потонато културно историско богатство“, изложбата на подводни фотографии ќе се одржи на 22 август, вторник, пред платото на

Read more

Откриена градска порта стара 5.500 години во Израел

„Ова е првпат да биде откриена толку голема порта која датира од раната бронза“, вели директорот на израелската управа за

Read more

Глинена плочка со клинесто писмо стара 3.800 години откриена во јужна Турција

Археолозите открија глинена плочка стара 3.800 години во јужна Турција за време на реставраторските работи по големите земјотреси во регионот

Read more