Археолозите открија недопрени човечки отпечатоци на стапалки стари 90.000 години на мароканската плажа

Тим археолози откриле најстари човечки стапалки досега снимени во Северна Африка и Јужниот Медитеран. Отпечатоците, кои датираат зачудувачки 90.000 години,

Read more

Српските археолози открија римска триумфална порта

Спрема жестокиот студ и ветерот, археолозите во Србија го истражуваа местото на античката римска триумфална порта, една од само неколкуте

Read more

Новите откритија во кинеската провинција Гуижоу укажуваат на праисториска човечка активност пред повеќе од 55.000 години

Голем број на артефакти направени од камен, коска и рог се откопани во локалитетот Чуадонг во округот Пудинг, југозападна кинеска

Read more

Изложба Градец – 10 години археолошки истражувања на локалитет “Градиште” с. Градец, Кривопаланечко 

Во четврток 28.12.2023 година со почеток од 19 часот во Градскиот музеј Крива Паланка ќе се отвори изложбата ГРАДЕЦ –

Read more

Во Ирак пронајдени антички храмови кои укажуваат на влијанието на Александар Македонски

Археолозите открија два храма, едниот е откриен врз другиот, во античкиот мегаград Гирсу во Ирак. Еден храм е поврзан со

Read more

Онлајн конференција „Предисторија на Балканот“ со учество на археолози од Европа и од светот

Центарот за истражување на предисторијата денес (13.12.2023) ја организира деветтата конференција насловена „Предисторија на Балканот“, која ќе се одржи онлајн.

Read more

Сателитските снимки ги изнесоа на виделина скриените мегаструктури од бронзеното време во Србија

Користејќи Google Earth и извидување на авиони, археолозите идентификуваат повеќе од 100 претходно непознати локации. Пред повеќе од 3000 години

Read more

Кумановските археолози пронајдоа уникатни фрагменти од 4ти век на локалитетот Градиште – Бислим

Археолошкиот тим на Музеј Куманово откри многу ретки фрески од 4 или 5 век на локалитетот Градиште – Бислим во

Read more

По 70 години од почетокот на истражувањата на локалитетот Стибера се прави гео скенирање

За првпат после 70 години од започнувањето на истражувањата на локалитетот Стибера се прави негово гео скенирање со посебен уред

Read more

Меѓународен симпозиум по археологија на тема „Накитот од заштита до статус“ од 2-5 ноември во Струмица

НУ Завод за заштита на спомениците на култура и Музеј – Струмица  од 2 (четврток) до 5 ноември ќе го

Read more