Археолозите откопаа мистериозна камена градба на местото на новиот аеродром во Грција

Археолошкото откритие на Крит ги збунува експертите – и може да застане на патот на големиот нов аеродром кој е во изградба. Тркалезната камена градба беше откриена од археолозите на местото каде што требаше да се изгради радарската станица на новиот грчки аеродром.

Првичната намена на зградата ги збунува експертите. „Можеби периодично се користел за евентуални ритуални церемонии кои вклучуваат консумирање храна, вино, а можеби и дарови“, се вели во соопштението на грчкото Министерство за култура.

Одлучено е дека откритието нема да ја спречи изградбата на аеродромот. Грчката министерка за култура Лина Мендони вети дека наодот ќе биде зачуван додека ќе се бара друга локација за радарската станица.

„Сите ја разбираме вредноста и важноста на културното наследство… како и потенцијалот за раст“ на проектот за новиот аеродром, вели Мендони, која и самата е археолог.„Можно е да се продолжи со аеродромот додека на антиквитетите им се дава заштита што ја заслужуваат“.

Аеродромот на Крит, кој треба да биде отворен во 2027 година, се предвидува да го замени вториот по големина аеродром во Грција во Ираклион и дизајниран да опслужува до 18 милиони патници годишно.

Грчкото Министерство за култура објави оваа недела дека структурата е „уникатно и исклучително интересно откритие“ од минојската цивилизација на Крит, позната по своите раскошни палати, раскошната уметност и енигматичен систем на пишување. Тоа не е прво откритие на локацијата на аеродромот. Досега, уште најмалку 35 археолошки локалитети се откриени при работата на новиот аеродром Кастели и неговите патни врски, соопшти Министерството.

Кон крајот на минатиот век, цела утврдена населба на врвот на ридот од III милениум п.н.е. беше ископан, а потоа уништен за време на градежните работи за меѓународниот аеродром во Атина. „Уникатно и исклучително интересно откритие“. Наликувајќи на огромно автомобилско тркало одозгора, урнатините на лавиринтската зграда од 1.800 квадратни метри (19.000 квадратни стапки) излегоа на виделина за време на неодамнешното ископување на археолозите.

Археолозите сè уште не знаат за што била структурата на врвот на ридот. Сè уште е во фаза на ископување и нема познати минојски паралели. Така, засега, експертите шпекулираат дека би можело да се користи за ритуална или религиозна функција. Опремена со осум скалести камени ѕидови високи до 1,7 метри, внатрешната структура била поделена на помали, меѓусебно поврзувачки простори и можеби имала плиток конусен покрив.

Во соопштението на министерството се вели дека се чини дека тоа не било живеалиште, а наодите од внатре во него вклучуваат големо количество животински коски.„Неговата големина, архитектонски распоред и внимателна конструкција бараа значителна работна сила, специјализирано знаење и робусна централна администрација“, се вели во извештајот, додавајќи дека тоа е секако некој вид на комунална зграда што се издвојува во целата област.

Министерството рече дека зградата главно се користела помеѓу 2000-1700 п.н.е., а била основана околу времето кога се граделе првите палати на Крит – вклучително и во Кносос и Фаистос.

Се вели дека некои од неговите карактеристики се споредливи со гробниците од раноминојските кои биле надградени со скалести конусни покриви и гробни могили во други делови на Грција.