Дали „Црвениот поет‘‘ ќе ја доживее судбината на Бели Мугри?

Став на Звезданка Пешиќ Филмот кој шест години беше чуван, криен и забрануван да се прикаже во јавноста, конечно го

Read more

Осумдесет години од смртта на црвениот поет – К.С Рацин – слава му!

На својата фејсбук страница Левичарскиот институт Рацин во чест на Рацин објави: На денешен ден, 13 јуни 1943 година, на

Read more

Црвениот поет Кочо Рацин: Камен-темелник на современата македонска поезија

Објава на Левичарскиот институт „РАЦИН“ Песната отсекогаш била чувар на народните копнежи, страдања и надежи. Чувар на континуитетот на нашиот

Read more

На денешен ден излегла од печат збирката песни „Бели мугри“

На социјалните мрежи Левичарскиот институт Рацин објави: На денешен ден, 25 ноември 1939 година во градчето Самобор, во непосредна близина

Read more

Рацин – Болшевичка партија

Објава на Левичарскиот Институт „Рацин“ – по повод годишнината од Октомвриската револуција насловен – „Болшевичка Партија“, кој своевремено е напишан

Read more

Прва Левичарска Крушевска Школа

Викендов во Крушево, од 2-4 септември, во рамки на Левичарскиот институт „Рацин‘‘ се одржа првата идеолошко-образовна школа насловена како „Прва

Read more

Левичарскиот институт ‘‘Рацин‘‘ одржува прва левичарска Крушевска школа

Соопштение на Левичарски институт Рацин Центарот за политичка едукација, кој функционира во рамките на политичката партија Левица – Левичарски институт

Read more

Тешко е да сакаш поет

Пишува: Игор Смилев, Советник од Левица во Општина Велес и Претседател на еко-здружението „Грин Пауер“  На 13 јуни е 79

Read more

Мојсоска: Националните прашања ѝ припагаат и на левицата

Во вчерашната емисија Јади Буре на ТВ Сонце гостин беше Генералниот секретар на Политичката партија Левица Јована Мојсоска. Во текот

Read more

Калоѓера со книга за Рацин: „Ако Заев не си замине Бели Мугри ќе останат неисполнет сон на македонскиот народ”

Горан Калоѓера е хрватски славист и македонист, редовен професор по македонистика и кроатистика на Универзитетот во Риека, Хрватска. Тој е

Read more