Зошто ЕУ и Шолц не вршат притисок врз Бугарија да ги признае Македонците?

Фејсбук објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата македонска партија во Бугарија Зошто ЕУ и Шолц не вршат притисок врз

Read more

Mакедонскиот клуб поднесе претставка против Бугарија до ЕК

Здружението „Македонски клуб за етничка толеранција“, кое бугарските судски власти го забранија, поднесе претставка против Бугарија до Европската комисија, за

Read more

Стојков: Народот во Благоевград не е против македонскиот клуб, проблемите ги провоцираа платениците

Откако вчера беше отворен македонскиот културен клуб во Бугарија, по завршувањето на настанот, Стојко Стојков од ОМО Илинден Пирин даде

Read more

Благоевград одлучи: Во ЕУ нема место за македонски културни клубови

Советот на општината Благоевград (Горна Џумаја) усвои декларација со која „категорично се спротивставува на антибугарската провокација“ со отворањето на македонскиот

Read more

144 години од македонското востание во Кресна – Пиринска Македонија

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата македонска партија во Бугарија На денешен ден пред 144 години (17.10.1878) во селото

Read more

На денешен ден во Црвена вода објавен е манифестот за ослободување

Пишува: Диме Ратајкоски „И тргнавме кон Дебрца… таму го создадовме Главниот штаб на Македонија. Венко е член на Главниот штаб.

Read more

Репресијата на македонското малцинство во Грција – анализа на случаи

Краток преглед на прогонот од страна на грчката држава во 1990-тите и раните 2000-ти на активистите Христос Сидеропулос, Тасос Булис,

Read more

Зошто Македонците не сакаат да ја бранат Македонија

Фејсбук статус на Никола Петров – член на Централниот Комитет на Левица Европската комисија направила анкета, истражување, за тоа колку

Read more

Македонците во Грција и Бугарија со децении се во ЕУ и немаат основни човекови права

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата партија на Македонците во Бугарија Македонците во Грција 41 година се во ЕУ.

Read more

Андоновски: Отсега па натаму само по дома ќе може да се кажуваме Македонци

Фејсбук статус на Дарко Андоновски “Никој не може да ми го одземе правото да се чувствувам Македонец”. Вака отприлика, сублимирано,

Read more

Цуцуловски: Бугарските политичари јавно демонстрираат територијални претензии кон соседните земји

Фејсбук статус на Проф. др. Љубомир Цуцуловски Интересно е како бугарската политика дозволила, без каква било реакција, во 1944 год.

Read more