Благоевград одлучи: Во ЕУ нема место за македонски културни клубови

Советот на општината Благоевград (Горна Џумаја) усвои декларација со која „категорично се спротивставува на антибугарската провокација“ со отворањето на македонскиот

Read more

144 години од македонското востание во Кресна – Пиринска Македонија

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата македонска партија во Бугарија На денешен ден пред 144 години (17.10.1878) во селото

Read more

На денешен ден во Црвена вода објавен е манифестот за ослободување

Пишува: Диме Ратајкоски „И тргнавме кон Дебрца… таму го создадовме Главниот штаб на Македонија. Венко е член на Главниот штаб.

Read more

Репресијата на македонското малцинство во Грција – анализа на случаи

Краток преглед на прогонот од страна на грчката држава во 1990-тите и раните 2000-ти на активистите Христос Сидеропулос, Тасос Булис,

Read more

Зошто Македонците не сакаат да ја бранат Македонија

Фејсбук статус на Никола Петров – член на Централниот Комитет на Левица Европската комисија направила анкета, истражување, за тоа колку

Read more

Македонците во Грција и Бугарија со децении се во ЕУ и немаат основни човекови права

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата партија на Македонците во Бугарија Македонците во Грција 41 година се во ЕУ.

Read more

Андоновски: Отсега па натаму само по дома ќе може да се кажуваме Македонци

Фејсбук статус на Дарко Андоновски “Никој не може да ми го одземе правото да се чувствувам Македонец”. Вака отприлика, сублимирано,

Read more

Цуцуловски: Бугарските политичари јавно демонстрираат територијални претензии кон соседните земји

Фејсбук статус на Проф. др. Љубомир Цуцуловски Интересно е како бугарската политика дозволила, без каква било реакција, во 1944 год.

Read more

Народот се мобилизира против бугаризацијата на Македонија – нема нов предлог

Соопштение на политичката партија Левица Францускиот предлог, којшто Владата првично го одби, за сега да биде прифатлив, ги содржи сите

Read more

ОМО Илинден – Пирин: Во Бугарија има и ќе има Македонци

Европскиот суд за човекови права, за кршење на човекови права на македонското малцинство веќе има донесено 16 пресуди во корист

Read more

Левица: Европски права за Македонците во Пирин

Соопштение на Политичката партија Левица. На денешната официјална средба со бугарскиот премиер, Кирил Петков, младинската организација на Левица упати порака

Read more