Л.И. Рацин: Коминтерната македонското национално прашање и Рацин – сведоштво на Станисавлевиќ

По повод 2-ри март, денот кога е формирана Комунистичката Интернационала во 1919 година, попозната како Коминтерната или Третата Интернационала, како

Read more

79 години од смрта на Коста Солев Рацин

Објава на Левичарскиот Институт „Рацин“ На денешен ден 1943 година, на планината Лопушник, трагично загина најголемиот македонски револуционер, работнички и

Read more

Формиран левичарски институт „Рацин” по повод 113 години од неговото раѓање

По повод 113 годишнината од раѓањето на великиот македонски комунист, поет и револуционер – Коста Апостолов Солев Рацин, Президиумот на

Read more

Левица – Кичево: Самоволието на директорот Мазлам Османи го деградира делото на „Кочо Рацин”

Од локалниот огранок на Левица – Кичево денес реагираа за постапките на директорот на Центарот за Култура – „Кочо Рацин”,

Read more

Има место само за гнев, решителност и истрајност – а нема за очајување

Статус на Гораст Муратовски – член на Президиумот на Левица. Фактот што во неколку наврати официјална Софија како и “нашата”

Read more

На денешен ден во 1939 г. излегува ,,Бели мугри” – анталогија на болките и страдањата на македонскиот народ

На 25 ноември 1939 година во градчето Самобор, во непосредна близина на Загреб во Хрватска, во печатницата на Драгутин Шпулер,

Read more

Татунчо – Кочо Рацин

Песната „Татунчо” е дел од збирката „Бели Мугри” на еден од најзначајните македонски поети и комунист, Кочо Рацин. Низ овој

Read more

Законите и правото се привилегија на богатите

Најмалку е СРАМНО тоа што во една ваква бедна социјална состојба на заедницата, се делат толкави суми за студирање каде

Read more

„Црвениот Поет“ бојкотиран од „шарените“

„Црвениот Поет“ е мини-серија во македонска продукција за револуционерот, истакнат комунист и поет, Коста Солев Рацин. Серијата заврши со снимање

Read more