(ВИДЕО) Британски и грчки авиони користеа напалм бомби против Македонците од Вичо и Грамос

Да не заборавиме никогаш дека британски и грчки авиони во 1948 година извршија геноцид врз Македонците во Егејскиот дел на

Read more

Идејно-политичката работа на АФЖ (Егејска Македонија)

На сенофитскиот актив што се одржа на 20 мај 1947 година, организацијата АФЖ е окарактеризирана како силен политички фактор и

Read more

Главниот одбор на АФЖ (Егејска Македонија)

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова   До I-от конгрес на

Read more

АФЖ во Воденскиот округ

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова   Градот Воден. Во Воденскиот

Read more

Растеж на АФЖ (Aнтифашистички фронт на жените)

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова   Организацијата АФЖ во Егејска

Read more

Aнтифашистички фронт на жените (АФЖ) во Егејска Македонија

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова Појавата на АФЖ во Егејска

Read more

Промоција на книгата „Ѓорѓи Доневски – зачувувањето на фолклорното творештво од Егејска Македонија“

Промоција на книгата „Ѓорѓи Доневски – доајен во зачувувањето на фолклорното творештво од Егејска Македонија“ од проф. д-р Наташа Диденко

Read more

Македонци од Егејска Македонија сплотено оддадоа почит кон Гоце Делчев

Здруженијата на Македонците по потекло од Егејскиот дел на Македонија, В’мбел Егеј ,Свети Герман, Сонцето од Кутлеш, Загоричани, Сетинци Попадинци

Read more

Смилев: Каменот од блиску доаѓа – Грците не нѐ чепнаа но нашите нѐ тресеа на граница

Официјална делегација на Левица, предводена од претседателот Димитар Апасиев, вчера го посети градот Кукуш (Егејска Македонија) – родното место на

Read more

Левица од Кукуш – родното место на Гоце Делчев: Нема родени со премолчени места на раѓање

Соопштение на Политичка партија Левица Во пресрет на 4-ти февруари, денот на раѓањето на Таткото на македонската нација – Гоце

Read more

Репресијата на македонското малцинство во Грција – анализа на случаи

Краток преглед на прогонот од страна на грчката држава во 1990-тите и раните 2000-ти на активистите Христос Сидеропулос, Тасос Булис,

Read more