Апасиев: Левица предлага прогресивен данок. Богатите ќе плаќаат повеќе од работниците

Во склоп на економските мерки во Програмата на Левица, во интервју за ,,ТВ Стар”, Претседателот на Левица и Носител на

Read more

Левица: Владата служи на олигархијата – нема данок на екстра профит

Реакција на Сектор – Политичка економија Хрватска е уште една земја-членка на ЕУ која ќе го оданочи екстра профитот, следејќи

Read more

Крајевски: Банките плаќаат данок 13 милиони евра, а народот само за струја плаќа данок 36 милиони евра

Покачувањето на ДДВ за струја од 5% на 10% според министерот Бесими било оправдано бидејќи така сметките на домаќинствата ќе

Read more

Крајевски: Приватните фирми профитираат на грбот на обичниот работник

Статус на Јован Крајевски – член на ЦК Левица и координатор на Сектор – Политичка економија при политичката партија Левица

Read more

Зошто Богоев дозволи да се гради кафуле и перална на државно земјиште?

Новото кафуле и авто-перална на местото на поранешното кино Влае ги вознемири жителите на оваа скопска населба. Иако сите очекуваа

Read more

Кога повишувачите на акцизи се бунат против рамниот данок

Трагичниот почеток на владеењето на социјалдемократите, по кој следеа низа на отстапки од предизборните ветувања и демонстрација на крајна сервилност

Read more

Година дена по повишувањето на акцизата на дизелот, Македонија рекордно се гуши

Деновиве навршува една година од воведувањето на „еколошката“ такса на економскиот тим на СДСМ. Помпезно најавувана како решение за енормното загадување

Read more

Нови даночни политики

Промена на даночната политика беше очекувана од новата влада. Кога ВМРО-ДПМНЕ дојде на власт, тие ја променија даночната политика која

Read more

Зошто данокот на добивка во Македонија треба да биде прогресивен?

Скоро сите од овие компании се со монополски или олигополски позициии на пазарот, што значи дека нивните профити се всушност општествена рента која треба на сите да им припадне. Тоа што станува збор за монополски/олигополски компании значи и дека тие не би можеле така лесно да ја напуштат Македонија, затоа што профитите кои ги остваруваат се врзани за нивното присуство тука.

Read more

Светот пљачка милијарди долари годишно од богатството на Африка

Истражување од активист(к)и укажува на тоа дека финансиската помош и позајмиците дадени на Африка се далеку помали од одливот на парични средства од Африка кон даночни раеви и од цената на мерките за ублажување на ефектите од климатските промени

Read more