Унгарците се против снакции на ЕУ кон Русија

Мнозинството Унгарци се против санкциите против Русија кои ги воведува Европската унија, покажува новото истражување. Според резултатите од истражувањето на

Read more

Будимпешта го критикува Киев за „бруталното“ регрутирање на Унгарците

Етничките Унгарци кои живеат во Украина се регрутираат во нејзините вооружени сили за да се борат против Русија, изјави унгарскиот

Read more

Орбан: Унгарија е единствениот здрав глас на разумот во Европа

Унгарскиот премиер Виктор Орбан оцени дека американската администрација во Брисел си ги застапувала сопствените интереси, поради што е ослабена моќта

Read more

Сијарто: Американскиот амбасадор да не се меша во внатрешните работи на Унгарија

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто го повика американскиот амбасадор Дејвид Пресман, кој го критикуваше ставот на Будимпешта за

Read more

Будимпешта: Да се запре со злосторствата врз Унгарците во Украина

Во октомври 2022 година, властите на градот Мукачево во областа Закарпатија во Украина одлучија да ги уништат унгарските симболи –

Read more

Унгарија ќе стави вето доколку ЕУ се обиде да го ограничи увозот на енергенси од Русија

Унгарија ќе стави вето на секоја иницијатива на ЕУ што може да доведе до ограничување на увозот на енергенси од

Read more

Унгарија нема да испраќа оружје во Украина и нема да воведе санкции против Русија

Унгарија усвои декрет со кој се забранува испорака на оружје за Украина од територијата на нејзината земја. „На седницата на

Read more

Зелените либерали се противат на отворање на Универзитетот Фудан во Будимпешта

На почетокот на мај, Унгарија потпиша договор за отворање на кампус на кинескиот Универзитет Фудан, во Будимпешта, кој би бил

Read more