Слем поезија со Елена Пренџова

Не мислам дека англискиот јазик треба по секоја цена да биде лингва франка на изведувач(к)ите на меѓународните слем-настани, сепак постои егзотичност и шарм во диверзитетот на различните јазици, а и да не го знаеме јазикот, можеме лесно да ја препознаеме и наслушнеме звучноста и ритамот на песната.

Read more

„Вечер на поезија“ вечерва во Центарот за Култура “ Трајко Прокопиев “ во Куманово

Вечерва во НУЦК “ Трајко Прокопиев “ Куманово, со почеток од 19:00 часот ќе одржи поетската манифестација „Вечер на поезија“во

Read more

Презентација на едицијата Словокулт: Словотека во КИЦ

На 22 септември (петок) со почеток од 19:30 часот во Културно информативен центар – Скопје,Салон Империјал 2 ке се одржи

Read more

Промоција на книгата „Ново раѓање на зборот: антологија на младата македонска поезија“ на Струшките вечери на поезијата

Во петок 25 август со почеток од 23 часот, ќе се одржи промоција на книгата „Ново раѓање на зборот: антологија

Read more

Димитар Башевски за збирката песни „ Дни, години“ е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата 2023

Познатиот македонски поет, романсиер, книжевен преведувач и издавач Димитар Башевски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ што се доделува од страна на Струшките вечери

Read more

Објавено јубилејното издание на целокупното творештво на поетесата Даница Ручигај

По повод шеесетгодишнината од смртта на првата македонска поетеса и основоположничка на т.н. женско писмо во македонската поезија и литература

Read more

Промоција на книгата „Јанко Николовски-поетика живота“ од Жељко Руговиќ во КИЦ

Утре 09.06.2023 година (петок ) со почеток во 19 часот во Културно информативен центар – Скопје, Салон 19:19 ке се

Read more

Тешко е да сакаш поет

Пишува: Игор Смилев, Советник од Левица во Општина Велес и Претседател на еко-здружението „Грин Пауер“  На 13 јуни е 79

Read more

Почина шпанскиот поет и лауреат на СВП Хусто Хорхе Падрон – човекот што се вика Македонија

Вчера почина големиот шпански поет Хусто Хорхе Падрон, добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата во 1990 година.

Read more