Во Пустец промовирана книгата „Преспа по патеката на знаењето” од Цветко Малевски

Во просториите на гимназијата „Трајан Ѓеорѓиевски и Митре Колефски” во Пустец вчера беше промовирана книгата „Преспа по патеката на знаењето”

Read more

Македонската платформа на Левица го штити македонскиот јазик

Денес е 5 мај – Ден на македонскиот јазик. На овој ден во 1945 година, Народната влада на Народна Република Македонија ја

Read more

Левица: Американската амбасада ја стимулира јазичната федерализација на Македонија

Во време кога македонскиот национален идентитет е под опресија на империјалистички и трибалистичките апетити на соседните држави, додека македонскиот јазик

Read more

Денот на македонскиот јазик денес ке биде одбележан во Романија

Во Музејот на романската литература во Букурешт денеска 7 декември со почеток од 19 часот ќе биде одбележан Денот на

Read more

На денешен ден почина македонскиот великан Блаже Конески

Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993) е најзначајната фигура на македонскиот 20 век. Филолог, поет, прозаист, есеист,

Read more

Објавена книгата „Необјавени страници за македонскиот јазик на Круме Кепески“

Книгата „Необјавени страници за македонскиот јазик на Круме Кепески“, приредена од проф. д-р Јованка Кепеска деновиве е објавена од „Македоника

Read more

Левица: За министерката за култура татковината на Конески и Матевски е занемарен факт

Реакција на Левица – Сектор култура Деновиве на официјалната веб страница на Струшките вечери на поезијата до имињата на македонските

Read more

56-та Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура во Охрид

Со учество на околу 70 странски македонисти и слависти од 18 држави – посветеници на македонскиот јазик, литература и култура неделава,

Read more

Стојчевска: Глобализацијата е брз воз во еден правец и закана за сите мали јазици и култури

Колумна на Снежана Стојчевска, поетеса и директорка на ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ за весникот Нова Македонија Јазикот е жива материја

Read more

„Матица македонска“ ја објави „За македонските работи“ од Крсте Петков Мисирков по повод 120 години од појавата на капиталното дело за македонскиот јазик

Книгоиздателството „Матица македонска“ од Скопје ја објави книгата „За македонските работи“ од  Крсте Петков Мисирков, со што ја одбележува 120-годишнината

Read more

Целосен текст на резолуцијата која ја поднесе Левица за продолжување на евроинтеграциските процеси

Во петокот, пратениците на Левица, во Собранието на Република Македонија поднесоа ПРЕДЛОГ- РЕЗОЛУЦИЈА за продолжување на евроинтеграциските процеси и за

Read more