Куцуловски: Не смее да се гради политика за развој која е заснована на непочитување на законските обврски

Мора да се развие нова национална стратегија за изградба на државната инфраструктура со државата како главен изведувач. Аргументот дека државните капацитети се слаби и дека тоа треба да се остави на приватниот сектор, не само што не го решава проблемот, туку дополнително ги еродира државните капацитети.

Read more

Мојсоска: Активистите треба да се внатре во институциите, инаку секоја борба е борба со ветерници

Јас сум Јована Мојсоска, генерален секретар на Левица и носител на листата со пратеници во ИЕ 5, се вели во

Read more

Судиите го штитат крупниот капитал во предметите за заштита на животната средина

Здрава животна средина е уставно право, но колку тоа се почитува и особено, колку се санкционираат прекршителите е спорно, беше

Read more

Животната средина и капитализмот

Животната средина и капитализмот [Ф. Магдоф и Џ. Б. Фостер] Капитализмот доведува до губење на врската со природата, останатите луѓе

Read more

(Видео) Советниците на колаицијата ДПМНЕ – ДУИ против распишување на јавен оглас за инспектор за животна средина

Реакција на ЛО Левица Велес  На последната 39 седница на Советот на Општина Велес се разгледуваше дописот од Државниот инспекторат

Read more

Левица: Еколошки црна 2023 година претстои за Македонија

–Реакција на Политичката партија Левица Мизерни 0.65 отсто изнесува делот од буџетот наменет за животната средина за 2023 година, речиси

Read more

Левица поднесе Иницијатива за вршење вонреден инспекциски надзор за несоодветна и инвазивна експлоатација на суровини

По пријава на жители од околината на Тетово за несоодветна и инвазивна експлоатација на суровини, Левица поднесе Иницијатива за вршење

Read more

Поднесена иницијатива за вонреден инспекциски надзор

По реакција на поголема група граѓани за засилено загадување и уништување на животната средина преку испуштање фекалии од колекторскиот систем

Read more

Проф Атанасовски: „Масовната хистерија околу 5G се должи на тоталното непознавање на технологијата“

Во минатиов период, уште од самиот почеток на кризната состојба со корона вирусот во јавноста – по медиумите и социјалните

Read more

Охрид СОС: Ден после победата новиот градоначалник уништува зеленило

Соопштение на иницијативата „Охрид СОС”. „Само ден после изборната победа, Константин Георгиески – официјална страна и Општина Охрид почнаа со спроведување на изборната програма.

Read more

Колумбиски град одби 35 милијарди инвестиција во златен рудник

Мал Колумбиски град штотуку го одби проектот за златен рудник вреден 35 милијарди долари, ставајќи ги здравјето, животите на луѓето

Read more