Државата со мала заработка од концесиите за рудници, утврдиле ревизорите

Само 45 милиони евра наплатила државата од концесиски надоместок за експлоатација на минерални суровини од 348 концесии доделени на 257

Read more

ДЗР: За 4 години државата прибавила само 1 процент од приходите кои ги остварува концесионер на мермер

За четири години државата заработила само 1,7 милиони евра или 1 процент од продажбата на најквалитетниот мермер, додека концесионерите се

Read more

Мециновиќ: Македонија има потреба од протекционистичка економија

Левица е за протекционистичка економија, вели во гостување во „Тешки муабети“ портпаролот и пратеник на Левица, Амар Мециновиќ. Многу е

Read more

Кој правец ќе го фати македонската економија

Пишува: Димитар Синдилиев – заменик-координатор на Левица – сектор економија Последниве неколку години САД се обидува да ја зголеми својата

Read more

Мицкоски најави задолжување од една милијарда евра

Уште  нестанат мандатар, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, кој повеќе од веројатно ќе биде идниот премиер, вечерва најави задолжување на

Read more

Што предлага Левица за економијата

Политичката партија Левица ја објави својата изборна програма за претстојните парламентарни избори. Во оваа сеопфатна програма огромно внимание е посветено

Read more

Дивиот капитализам ја уништува македонската економија – дел 1

Благосостојбата на Македонија во 21 век зависи единствено од трудот на Македонците, без разлика дали е тоа интелектуален или физички

Read more

Зошто храната во Македонија е поскапа од храната во ЕУ?

Недоволната конкуренција е една од главните причини зошто цените на прехранбените производи во Македонија се неколку пати повисоки во однос

Read more

Пад на индустриското производство во еврозоната од 3,2 отсто

Во јануари 2024 година, во споредба со декември 2023 година индустриско производство е намалено за 3,2 отсто во еврозоната и

Read more

ИНТЕРВЈУ СО АНЕТА МАНЧЕВСКА: Време е да ја вклучиме циркуларната економија ѝ во Македонија

Кога светот оди напред, креира политики за подобар и побезбеден живот на своите граѓани, Македонија се занимава со континуиран загаден

Read more

Интервју со Горанчо Петровски, дипломиран металуршки инженер – модератор на подсектор Рударство и металургија при Сектор Енергетика на Левица

1. Металургијата и рударството  се гранки од  базна индустрија и се основа на сите економии во развиените општества. Какви се

Read more