Бугарскиот фашистички суд на смрт со бесење осудил девет партизани – На денешен ден 1942 година

Ѓорѓи Наумов e роден во Битола на 18 јануари 1916 г. Тој е брат на народниот херој Стеван Наумов-Стив. Потекнуваа

Read more

Загина во борба против бугарскиот фашистички окупатор – 79 години од смртта на Благој Јанков – Мучето

На денешен ден, 4 јули 1944, од страна на бугарските фашисти во градскиот парк во Струмица е убиен македонскиот народен

Read more

80 години спомен за 12 ваташки младинци и нивната жртва за слободна Македонија

Соопштение на Политичката партија Левица Денес, претседателот на Левица – Димитар Апасиев, заедно со членот на Президиумот – Бранко Ристов

Read more

Навршија 80 години од депортацијата на македонските Евреи од Битола во Треблинка

Објава на „Сојуз на Борците од НОАВМ 1941 – 1945 и граѓаните продолжувачи“ – Битола По повод 80 години од

Read more

Адвокатот Рауфи кој ги бранеше терористите од Диво Насеље го брани основачот на „Ванчо Михајлов“

На прашањето дали се чувствува како ксенофоб со тоа што на интерент страницата на здружението се објавуваат содржини и коментари

Read more

Левица: Избрусени зборовите „бугарскиот фашистички окупатор“ од споменикот на богомилската епопеја

Реакција на Левица ЛО – Прилеп Оштетен е споменикот на Февруарскиот Поход-Богомилската Епопеја, што претставува еден голем историски настан за

Read more

Левица поднесе иницијатива за забрана на фашистичкиот центар „Ванчо Михајлов“

Соопштение на Политичката партија Левица Епидемијата на неофашистички здруженија што никнуваат на територијата на Македонија под покровителство на пробугарските СДС

Read more

(Фото) Како течеле подготовките за свикувањето на АСНОМ?

На планината Козјак се собрале делегатите претставници на македонскиот народ, избрани на конференции по единиците и органите на народно-ослободителната власт

Read more

Литовски објави партизанско сведоштво од бугарските фашистички злосторства

Александар Литовски е поранешен член во Заедничката историска комисија на Македонија и Бугарија кој своевремено си даде оставка од истата,

Read more

Во еднострана декларација на Бугарија не се признава македонскиот јазик

БНТ соопшти детали од едностраната декларација на Бугарија, согласно која тие не го признаваат македонскиот јазик. Бугарското Министерство за надворешни

Read more

„АСНОМ живее“ – е главната парола на денешниот протест против бугаризација на Македонија

Протестите против бугаризација на Македонија чија цел е да се одбие „францускиот предлог“ согласно кој интегрирањето во ЕУ за Македонците

Read more