(Фото) Како течеле подготовките за свикувањето на АСНОМ?

На планината Козјак, пред 78 години се собрале делегатите претставници на македонскиот народ, избрани на конференции по единиците и органите

Read more

Левица во подготовката на Европскиот форум ги нагласи нападите на самоопределувањето на македонската нација и антифашистичката историја

Денеска беше одржан состанокот за подготовка на Европскиот форум на левичарски, зелени и прогресивни сили кој ќе се одржи во

Read more

Прогласот на АСНОМ за капитулацијата на Бугарија: „Фашистичка, империјалистичка Бугарија зaгина од Балканот за секојпат!”

По повод Денот на победата над фашизмот, го објавуваме Прогласот до македонскиот народ, издаден по повод капитулацијата на Бугарија од

Read more

„Сојуз на Борците од НОАВМ 1941 – 1945 и грѓаните продолжувачи“ – Битола повикуваат на протест

Соопштение на „Сојуз на Борците од НОАВМ 1941 – 1945 и грѓаните продолжувачи“ – Битола Сојузот на борците од Народноослободителната

Read more

(Видео) 80 години од бунтот на велешките гимназијалци

Денеска, по повод годишнината од бунтот на храбрите велешки гимназијалци против бугарските окупаторски сили, во велешката Гимназија „Кочо Рацин“ се

Read more

Левица одбива да учествува во лицемерните прослави организирани од страна на Владата на Заев

По повод чествувањето на денешниот празник, 11-ти Октомври, Левица објави соопштение до јавноста во кое се осврнаа на историското значење

Read more

Како жителите на Советскиот Сојуз ја дочекаа победата во Втората светска војна

Текстот е преземен од Russia Beyond. Мнозинството советски граѓани добро знаеја дека пораз во војната ќе значеше смрт. Затоа толку

Read more

Левица во Гевгелија ги освежи заборавените споменици на НОБ

По повод 7-ми Ноември, Денот на ослободувањето на Гевгелија од фашистичката бугарска окупација, Локалниот огранок на Левица од Гевгелија изврши

Read more

4 Јули – КПЈ донесува историска одлука за востание против фашистичкиот окупатор

Во изминативе 30 години на транзиција кон слободен пазар и плурализам (согласно НАТО-стандардите) историското значење за 4 јули се поврзува

Read more

Ноќни вештерки или советските жени-пилоти кои навечер ги бомбардираа нацистите

На денешен ден, Москва во раните утрински часови ја прогласи официјално победата над нацистичка Германија, поради што денешниот ден се

Read more

Еден ден и јас ќе го фрлам зарот и фереџето

Слободен човек не е оној кој сонува за слободата, туку оној кој се бори за неа. А за неа, со

Read more