На денешен ден, пред 83 години, започна Априлската војна

На денешен ден, 1941 година, Нацистичка Германија без објава на војна го нападнала Кралството Југославија. Нападот започнал со бомбардирање на

Read more

Југословенската позиција во Неврзаните, причинител за сараевскиот расцут во олимписки град

Дека кремот на светските зимски спортови ќе дојде во градот на Миљацка и во неговите блиски планини ќе брка медали

Read more

Бомбардирањето на Југославија беше огромна трагедија

Рускиот претседател Владимир Путин кажа денес дека НАТО бомбардирањето од 1999 година е огромна трагедија и акција која може само

Read more

IN MEMORIAM Абдула Сидран: Да беше Југославија 100 пати полоша, пак ќе беше 100 пати подобра ова што по неа настана

Истакнатиот босански писател Абдулах Сидран почина во саботата во Сараево на 80-годишна возраст по тешко боледување, објавија локалните медиуми. Покрај

Read more

НАТО да одговара за бомбардирањето на Југославија

Рускиот парламент упати апел од пленарната седница до Генералното собрание на ОН и до парламентарците од целиот свет по повод

Read more

Апасиев: Социјализмот градеше концепт на колективно добро, на солидарост наместо натпревар

Капитализмот донесе вредности, коишто се претежно поврзани со профит, со тоа да си „ин“, да си успешен, да имаш пари.

Read more

Не е Франција прва, Југославија уште во 1974 година во Уставот го внесе правото на абортус

Колку е назад оваа “развиена Европа” , само некој треба да ја потсети, вели Билјана Ванковска, којашто реагираше на веста

Read more

За колку е пораснат долгот на постјугословенските држави по осамостојувањето?

По распадот на Југославија во 1991 година, суштинско прашање за воспоставување политички и економски односи меѓу новосоздадените држави и меѓународната

Read more

Улогата на работничката класа во подобрувањето на материјалната и социјална положба на работниците пред Втората светска војна

При изучувањето на улогата и однесувањето на работничката класа во текот на НОВ и социјалистичката револуција на Македонија, неопходно внимание

Read more

Пред 78 години, жените во Југославија се изборија за правото на глас

Вчера, на својата фејсбук страна, Музеј на македонската борба – Скопје објави: На 11 август 1945-та година, жените во Југославија

Read more

При бомбардирањето на Србија, НАТО загади седум земји во регионот меѓу кои и Македонија

Во овој извештај, досега непознат за јавноста, детално се изнесени точните податоци за последиците од бомбардирањето на НАТО врз Србија.

Read more