САД врати 38 антички културни артефакти во Кина како дел од договорот за репатријација на антиката

Окружното обвинителство на Менхетен и предаде 38 културни артефакти на делегација од Управата за национално културно наследство на Кина за

Read more

14-ти меѓународен филмски фестивал во Пекинг – започна Неделата на францускиот филм

На 11 април во Пекинг започна 14-тиот меѓународен филмски фестивал во Пекинг (BJIFF) – Неделата на францускиот филм. На настанот

Read more

Новата изложба на Наполеон во Кина ја промовира културната размена меѓу Кина и Франција

Во 2024 година се одбележува 60-годишнината од дипломатските врски меѓу Кина и Франција, со просперитетни неколку културни размени. Изложбата „Запознајте

Read more

Технологијата е клучна за културното наследство, Кина го штити културното наследство со дигитализација

Експертите за заштита на културното наследство ја истакнаа улогата на технологијата во заштитата на културното наследство на овогодинешното прво интервју

Read more

Кинеската историска ТВ драма наскоро пред светската публика

Кинеската историска телевизиска серија „Мистериите на судијата Ди“, базирана на познатите дела на починатиот холандски синолог Роберт ван Гулик, е

Read more

Кинескиот музеј на уметноста – Шангај, вчера ја отвори најголемата изложба во Кина

Кинескиот музеј на уметноста, исто познат како Кинеска палата на уметноста или под неговото првобитно име, Шангајски музеј на уметноста на 27 јануари

Read more

Новите откритија во кинеската провинција Гуижоу укажуваат на праисториска човечка активност пред повеќе од 55.000 години

Голем број на артефакти направени од камен, коска и рог се откопани во локалитетот Чуадонг во округот Пудинг, југозападна кинеска

Read more

Обединување на културите преку книгата „Умешноста на војувањето“

Гирај Фидан, турски експерт за кинески јазик и историја со седиште на Универзитетот Хаџи Бајрам Вели во Анкара, е посветен

Read more

Уметничка изложба „Патот на свилата“ ќе биде отворена во Пекинг во средината на јануари

Големата уметност на Дунхуанг, изложба која траеше од август 2022 година до февруари во Музејот на уметност во Пекинг Миншенг,

Read more

Во централна Кина откриени фосили од кристализирани јајца од диносаурус

Неодамна, заедничкиот истражувачки тим откри три кристализирани фосили од јајца од диносаурус за време на процесот на реставрација на локалитетот,

Read more