Објавени номинациите за 37-то доделување на наградите The Hundred Flowers Awards за најдобар филм во Кина

Кинескиот епски митолошки блокбастер Creation of the Gods I: Kingdom of Storms, заедно со уште четири филма, беа номинирани за најдобар филм на 37-то доделување на наградите „ The Hundred Flowers Awards “, една од најпрестижните филмски награди во Кина.

Меѓу другите номинирани наслови се анимираниот филм Chang’an, историскиот воен филм The Volunteers: To the War и двете драми Home Coming и Article 20.

Пет лица добија номинации за најдобар режисер, меѓу кои познатиот кинески режисер Џанг Јиму и кинеската режисерка Џиа Линг со најголема заработка, која ги режираше популарните филмови Здраво, мама и ЈОЛО.

Наградите „ The Hundred Flowers Awards “ беа лансирани во 1962 година од Кинеската филмска асоцијација и Кинеската федерација на книжевни и уметнички кругови. Се смета за една од врвните филмски награди во Кина, заедно со наградите Златен петел и филмските награди Хуабијао.

Настаните за овогодинешните The Hundred Flowers Awards ќе се одржат во Ченгду, провинцијата Сечуан во југозападна Кина, од 2 до 4 август.

Наградите The Hundred Flowers Awards , заедно со наградите Златен петел, се најпрестижните филмски награди во чест на најдобрите во кинеската кинематографија. Тие се класифицирани како кинески еквивалент на Златните глобуси на САД.