Дигиталниот бум ја издигнa Кина втора по големина компјутерска сила во светот

Дигиталната економија на Кина доживеа значителен раст во последниве години, поттикнувајќи го стремежот на нацијата кон висококвалитетен развој, со нов извештај кој открива дека нејзиниот напредок во дигиталната технологија ја поттикна да стане втора по големина компјутерска сила во светот.

Дигиталната инфраструктура на земјата е значително подобрена, при што скалата на компјутерска моќ достигна 230 EFLOPS во 2023 година, рангирана на второто место во светот, според извештајот за развојот на дигиталната Кина објавен од Националната администрација за податоци на седмиот самит за дигитална Кина (DCS ) во Фужоу, провинцијата Фуџијан во југоисточна Кина, на 24 мај.

Бројките во извештајот покажуваат дека Кина ја постигна целта поставена во планот за олеснување на развојот на дигиталната економија во периодот од 14-тиот петгодишен план (2021-2025) две години пред предвиденото. Планот, воведен од Државниот совет во 2022 година, имаше за цел да го зголеми процентот на додадена вредност на производството на основните индустрии за дигитална економија во нејзиниот БДП на 10 проценти до 2025 година, од 7,8 проценти во 2020 година.

Дополнително, производството на додадена вредност на земјата од основните индустрии во дигиталната економија достигна 10 проценти од нејзиниот вкупен бруто домашен производ (БДП) во 2023 година. До крајот на минатата година, обемот на компјутерската моќ на Кина во повеќе од 2.200 компјутерски центри на национално ниво порасна за приближно 30 проценти годишно. Побарувачката за компјутерска моќ за обука за големи модели, исто така, се зголеми во научниот, владиниот, финансискиот и индустрискиот сектор, според извештајот.

Во однос на производството на податоци, Кина генерираше 32,85 зетабајти податоци минатата година, што е зголемување за 22,44 отсто на годишно ниво, бидејќи земјата доживеа експлозивен раст во производството на неструктурирани податоци во текот на периодот.

Брзиот развој на технологиите 5G и AI, заедно со широката употреба на паметни уреди, придонесоа значително за зголемување на вкупниот волумен на податоци преку создавање содржина и аудиовизуелни медиуми, се вели во извештајот. Во однос на складирањето податоци, кумулативниот волумен на складирање податоци во земјата достигна 1,73 зетабајти во 2023 година, при што стапката на искористување на просторот за складирање се искачи на 59 проценти.

Дигиталните технологии се повеќе се интегрираат во различни области на економскиот и социјалниот развој во Кина, промовирајќи забрзано формирање на нови квалитетни производни сили. Обемот на кинеската индустрија за интелигентна опрема за производство надмина 3,2 трилиони јуани (околу 450 милијарди долари), со култивирани 421 демонстративна фабрика на национално ниво. Технологиите како што се вештачката интелигенција се применуваат во над 90 проценти од овие демонстративни фабрики, според Министерството за индустрија и информатичка технологија.

Податоците покажуваат дека 570 милиони Кинези се занимавале со дигитално читање минатата година, а корисниците на електронски социјални картички сочинуваат повеќе од 70 отсто од вкупното население до крајот на март оваа година.

Седмиот DCS имаше пристапна 5.5G мрежа со преку 100 интерактивни искуства, вклучувајќи UHD 3D екран со голо око, хуманоидни роботи и роботи баристи со вештачка интелигенција, ветувајќи дека ќе ја плени глобалната публика. Дводневниот самит, прв по оптимизацијата на кинескиот национален систем за работа со податоци, се фокусираше на „отклучување на вредноста на податоците и развој на продуктивност со нов квалитет“.