Во Таијуан отворена академска изложба за Лианг Сиченг и Лин Хујин

Нова изложба беше отворена во Уметничкиот музеј Чанџијанг во Таијуан, провинцијата Шанкси, во саботата, по повод 120-годишнината од раѓањето на Лин Хуијин, почитуван кинески архитект и писател од 20 век.

Насловена како Изложба за академска книжевност Лианг Сиченг и Лин Хуиин, таа содржи скоро 400 предмети, вклучувајќи ракописи, цртежи, скици, нацрти на анкети, архиви и сертификати, прикажувајќи ги извонредните академски кариери на двајцата познати архитекти и научници.

Лианг Сиченг (1901-72) и Лин Хуијин (1904-55) се легендарни фигури во кинеската архитектура. Тие дадоа извонреден и пионерски придонес во различни области, како што се зачувување на културното наследство, урбанистичко планирање, архитектонски дизајн и архитектонско образование.

Друга тема на изложбата е архитектонското истражување на двојката во Шанкси, клучна основа за нивните студии за античката кинеска архитектура. Тие направија неколку патувања во Шанкси, истражувајќи бројни класични ремек-дела во кинеската архитектонска историја, како што се пештерите Јунганг во Датонг, Дрвената пагода во округот Јингксиан и храмот Фогуанг во планината Вутаи.

Изложбата ќе трае до 7 октомври.