На денешен ден починал народниот херој Михо Михајловски

Михо Михајловски е роден во 1915 година во сиромашно семејство. По завршување на третиот клас, се вработил како трговски помошник

Read more

На денешен ден од страна на фашистичкиот окупатор убиена е народната хероина Ибе Паликуќа

Родена е во Дебар во 1927 година, во семејство од средната класа. Татко ѝ бил оџа. По завршувањето на основното

Read more

Загина во борба против бугарскиот фашистички окупатор – 79 години од смртта на Благој Јанков – Мучето

На денешен ден, 4 јули 1944, од страна на бугарските фашисти во градскиот парк во Струмица е убиен македонскиот народен

Read more

Наместо лични документи, тој го извадил револверот и пукал – Лазо Филипов Лавски

На денешен ден, на 2 март 1942, движејќи се од Кавадарци кон Прилеп, кај Плетвар, во заседа организирана од бугарските

Read more

ЛО Левица Штип оддаде почит на Вера Циривири Трена

Соопштение на ЛО Левица -Штип Бугарските окупаторски власти (,,администратори”) давале 20.000 лева за да ја фатат жива. По партиска задача

Read more

На денешен ден, во 1943 година во заседа од бугарскиот фашистички окупатор загинал народниот херој Димката Ангелов – Габерот

Статус на Црвена Младина – Кавадарци по повод загинувањето на народниот херој Димката Ангелов – Габерот, подла заседа од бугарскиот

Read more

На денешен ден 1942 година обесен е народниот херој Стјепан Филиповиќ

На денешен ден 1942 година обесен е народниот херој и комунист, Стјепан Филиповиќ. Заробен е на 24 декември 1941 година

Read more

На денешен ден на 22 години загина Елпида Караманди

На денешен ден 1942 година на 22 годишна возраст загина Елпида Караманди – учесничка во НОБ и народна хероина. Родена

Read more