Археолозите го скенираа просторот кај Градско, каде се претпоставува дека се наоѓаат некрополите на античката населба на локалитетот Видин Град

Во текот на минатата недела, д-р Дамјан Донев од Институтот за Национална Историја во соработка со м-р Радомир Ивановиќ и

Read more

Во близина на Мртвото Море во пештера пронајдени се добро сочувани римски мечеви стари 1.900 години

Во пештерата со поглед на Мртвото Море, израелските истражувачи откриja складиште од четири одлично зачувани римски мечеви. Три од оружјата

Read more

САД врати 12 антиквитети во Либан

Според соопштението објавено од Окружното обвинителство на Менхетен, дванаесет антиквитети беа вратени во Либан оваа недела од Њујорк и федералните

Read more

Археолозите во Турција со радар открија масивни структури под тврдината Зерзеван од римската ера

Како дел од некогашната древна Месопотамија, Турција долго време беше плодна почва за археолозите. Тој е дом на значајни локалитети

Read more

Иран го изложи репатрираното културно наследство на изложбата во Националниот музеј

Националниот музеј на Иран ги отвори вратите на изложбата на историски артефакти неодамна вратени од Франција и Англија, насловена како

Read more

Леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа

Најновите истражувања покажуваат дека леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа, докажуваат

Read more

Дали Македонија е подготвена за реституција на културното наследство?

Пишува: Тони Димитров – Координатор на Левица – Сектор Култура Грижата за културното наследство е грижа за сопствениот историски континуитет

Read more

Концерт на Џингис Ибрахим за крајот на истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

Деновиве привршуваат истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука во Пелагонија, па по тој повод Центарот за истражување на предисторијата заедно

Read more

Фрагменти од римскиот календар пронајдени во Остија

Aрхеолозите од Остија која се наоѓа на околу 32 километри од Рим откриле фрагменти од мермерни плочи наречени фасти кои

Read more

Откриени нови гробни форми со новите истражувања на хеленистичката некропола „Гимбабица“ кај селото Избишта во Преспа

Оваа година се реализираше петтата археолошка истражувачка сезона на хеленистичката некропола „Гимбабица“ кај селото Избишта во Преспа. Некрополата се наоѓа

Read more

Италија ги враќа украдените антички артефакти од САД

Според соопштението објавено од канцеларијата на окружниот обвинител на Менхетен, пронајдени се 42 артефакти за време на тековните кривични истраги

Read more