Дали „Црвениот поет‘‘ ќе ја доживее судбината на Бели Мугри?

Став на Звезданка Пешиќ Филмот кој шест години беше чуван, криен и забрануван да се прикаже во јавноста, конечно го

Read more

Осумдесет години од смртта на црвениот поет – К.С Рацин – слава му!

На својата фејсбук страница Левичарскиот институт Рацин во чест на Рацин објави: На денешен ден, 13 јуни 1943 година, на

Read more

Осумдесет години од смртта на Рацин

На денешен ден, 13 јуни 1943 година на Лопушник, кичевско, загинал Кочо Рацин еден од основоположниците на македонската современа книжевност.

Read more

Бојкотираната серија за Кочо Рацин ќе ја дочека својата премиера после 7 години

„Црвениот Поет“ е мини-серија во македонска продукција за револуционерот, истакнат комунист и поет, Коста Солев Рацин. Серијата заврши со снимање

Read more

Тешко е да сакаш поет

Пишува: Игор Смилев, Советник од Левица во Општина Велес и Претседател на еко-здружението „Грин Пауер“  На 13 јуни е 79

Read more

Значењето на Хегеловата филозофија – Коста Рацин

Коста Солев Рацин (1908-1943) Хегел е роден во Штутгарт на 27 август 1770, во пруско бирократско семејство, и го започнал

Read more