Да беше ова свет каков што го замислуваше Гоце, неговото раѓање ќе се чествуваше во Кукуш

Фејсбук статус на Билјана Ванковска, редовна професорка на Филозофскиот факултет во Скопје и професор на Европскиот мировен универзитет во Шлајнинг,

Read more

За и околу заедничкото чествување на 150 годишнината од раѓањето на Гоце Делчев

Пишува: Тони Димитров – член на Централен Комитет на Левица и Советник во Град Скопје Македонија и Бугарија заеднички ќе

Read more

За Здружението на историчарите на Македонија заедничкото чествување на Делчев е фатален удар врз македонската самобитност

Изразуваме револт и загриженост по повод најавите дека Бугарија и Република Македонија подготвуваат заедничко чествување на 150-годишнината од раѓањето на

Read more

150 години Делчев: Симбол на македонскиот патриотизам, независност, идентитет и слобода.

Пишува: Jeкатерина Пирковска – трета година студент на факултетот по Меѓународни Односи при Санкт-Петербургскиот Државен Универзитет. Зборувајќи за Гоце Делчев

Read more

(Видео) Институтот „Рацин” изработи 150 монети со ликот на Гоце Делчев во чест 150 години од неговото раѓање

Нераскинливото јубилејно прославување на раѓањето на македонскиот револуционерен Гоце Делчев, по стогодишнината од 1972 година, нашиот левичарски институт „Рацин” го

Read more

Заедничко чествување на Делчев: Ковачевски и Османи пред четири дена знаеле дека ќе патуваат во Брисел

Македонската влада уште од 31 јануари знае дека денеска премиерот и шефот на дипломатијата нема да бидат во Скопје.Пред 4

Read more

Правото да се чествува Гоце Делчев им припаѓа само на Македонците – отворено писмо од група интелектуалци

„Во повеќе наврати преку медиумите го искажавме нашиот став околу Преспанскиот договор и Договорот за добрососедство и пријателство со Бугарија,

Read more

150 години Делчев: Неговите идеали се идеали на сите Македонци

Извадок од текст на Блаже Миневски, извор Нова Македонија. Во спомените на Димо Хаџи Димов пишува дека Гоце е „единствен меѓу

Read more

150 години Делчев: Зошто Револуционерната организација станала „опасен враг“ за Бугарија

Извадок од книгата „Гоце Делчев во колективната меморија на македонскиот народ“ – Издавач: Социјалистичка партија на Македонија, Проф. д-р Јован

Read more

150 години Делчев: Културен натпревар, а не културна доминација – герила на Црвена Младина

На повеќе локации низ Скопје и Македонија оваа седмица дена активистите на Црвена Младина спроведуваат герила акции во чест на

Read more

150 години Делчев: Гоце Делчев и македонската државност

Пишува Марио Јаневски – Претседател на Црвена Младина. На 2 август 1944, најстариот член на заседанието и сведок на првиот

Read more