Бугарскиот фашистички суд на смрт со бесење осудил девет партизани – На денешен ден 1942 година

Ѓорѓи Наумов e роден во Битола на 18 јануари 1916 г. Тој е брат на народниот херој Стеван Наумов-Стив. Потекнуваа

Read more

Наместо лични документи, тој го извадил револверот и пукал – Лазо Филипов Лавски

На денешен ден, на 2 март 1942, движејќи се од Кавадарци кон Прилеп, кај Плетвар, во заседа организирана од бугарските

Read more

Жив го закопале затоа што одбил да служи на бугарските фашисти и отишол во партизаните – 80 години од смртта на Благој Страчковски

Роден е на 29 февруари 1920 година во Велес, во сиромашна работничка фамилија. По завршувањето на основно училиште во Велес,

Read more

Левица со писмо до Европа во кое бара изјаснување на фашистичките клубови

Соопштение на Политичката Партија Левица „Левица ќе испрати официјално писмо до Советот на Европа, Ецропската комисија и Борел како висок

Read more

Осумдесет години од масакрот врз Албанците во Јаболчиште

Велешките села Горно и Долно Јаболчиште биле етнички албански села уште од дамнина. Во текот на Втората светска војна, селаните

Read more

Левица: Тупанчески продолжува да ги штити фашистичките клубови

Реакција на политичката партија Левица Министерот за правда Тупанчески во однос на најавените законски измени, вчера изјави дека нема можност

Read more

Мојсоска: Анти-македонската политика на Бугарија е сведена на анти-социјализам

По усвојувањето на декларацијата од Советот на Општина Благоевград со што го забрани отварањето на македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“,

Read more

Финансиерот на бугарските клубови открива дека лани имал средба со претседателот Пендаровски

Милен Врабевски, бугарскиот бизнисмен, доктор и музичар, кој стана актуелно име во земјава откако ,,Фокус” објави дека тој ги финансира

Read more

Андовска: Промените во авторските дела без дозвола од авторот треба да бидат подложни на санкции

Македонската композиторка и пијанистка Дарија Андовска, која воедно е Декан на Факултетот за музичка уметност, на својот фејсбук профил даде

Read more

Левица: Власта ги осудува фашистичките клубови додека се слика со нивните финансиери

Реакција на Политичката Партија Левица По отворањето на повеќе т.н. „Културни клубови“ кои носат имиња на истакнати бугарски фашисти, следеа

Read more

Провокациите продолжуваат – „Цар Фердинанд” ќе биде името на новиот бугарски центар во Македонија

Пријавата за регистрирање на новиот бугарски клуб “Цар Фердинанд” е во постапка на разгледување. Официјалната потврда стигна од Централниот регистар,

Read more