Жив го закопале затоа што одбил да служи на бугарските фашисти и отишол во партизаните – 80 години од смртта на Благој Страчковски

Роден е на 29 февруари 1920 година во Велес, во сиромашна работничка фамилија. По завршувањето на основно училиште во Велес,

Read more

Масакрот во Долгаец – прилепско од 1915 година

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата македонска партија во Бугарија Не само во Втората светска војна, бугарскита војска извршила

Read more

Мојсоска: Анти-македонската политика на Бугарија е сведена на анти-социјализам

По усвојувањето на декларацијата од Советот на Општина Благоевград со што го забрани отварањето на македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“,

Read more

Провокациите продолжуваат – „Цар Фердинанд” ќе биде името на новиот бугарски центар во Македонија

Пријавата за регистрирање на новиот бугарски клуб “Цар Фердинанд” е во постапка на разгледување. Официјалната потврда стигна од Централниот регистар,

Read more

Левица – Охрид повикува на протест против отворањето на клубот „Цар Борис Трети“

Соопштение на Левица – ЛО Охрид Поради отворањето на контроверзното здружение именувано по фашистичкиот државник, слуга на Хитлер и борец

Read more

Крајевски: Kaко културниот центар „Цар Борис III“ ќе го прослави 11-ти Октомври?

Фејсбук статус на Јован Крајевски – член на Президиумот на Левица. На 7 октомври се отвора нов бугарски „културен“ центар

Read more

Преку недејствување СДСМ и ДУИ се соучесници во оправувањето на бугарските фашистички злосторства

Изминатиов период во Македонија започна агресивна бугарска пропаганда како во најмрачните дениви од деветнаесетиот век или од периодот на Втората

Read more

Левица: За бугаризацијата ќе одвојуваме средства во тек на економска криза

Реакција на политичката партија Левица Со Протоколот за најголемото велепредавство, Македонија треба да исполни премногу понижувачки и срамни мерки пред

Read more

Протоколот со Бугарија е за рехабилитација на фашизмот

Реакција на Левица – ЛО Гевгелија Според потпишаниот Протокол со Република Бугарија, Република Македонија ќе треба да ги отвори архивите

Read more

На денешен ден пред 80 години бугарските фашисти ги стрелаа Никола Вапцаров и Антон Попов

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата партија на Македонците во Бугарија На денешен ден пред 80 години, 23.07.1942 година

Read more

Литовски објави партизанско сведоштво од бугарските фашистички злосторства

Александар Литовски е поранешен член во Заедничката историска комисија на Македонија и Бугарија кој своевремено си даде оставка од истата,

Read more