Археолозите пронајдоа уникатни предмети на локалитетот Градиште во Младо Нагоричане

Археолозите на локалитетот Градиште во Младо Нагоричане кои вршеа 4 неделни ископувања на страничните простории на големиот резиденцијален објект (претпоставената

Read more

Авторско водење низ изложбата ‘Градец’ во петок во Музејот на Крива Паланка

Во петок 23.02 со почеток од 12:30 часот во ЛУ Градски Музеј Крива Паланка ќе се одржи авторско водење низ

Read more

Кумановските археолози пронајдоа уникатни фрагменти од 4ти век на локалитетот Градиште – Бислим

Археолошкиот тим на Музеј Куманово откри многу ретки фрески од 4 или 5 век на локалитетот Градиште – Бислим во

Read more

По 70 години од почетокот на истражувањата на локалитетот Стибера се прави гео скенирање

За првпат после 70 години од започнувањето на истражувањата на локалитетот Стибера се прави негово гео скенирање со посебен уред

Read more

Турските археолози открија статуа со главата на Александар Македонски

Археолозите од општина Дузче во Турција објавија дека пронашле глава на статуа на Александар Македонски, која е речиси во неоштетена

Read more

Одбележан 10 годишниот јубилеј од отварањето на паркот и откриена спомен плоча во Архео Парк Бразда

Вчера во Архео Парк Бразда  свечено беше одбележан 10 годишниот јубилеј од отварањето на паркот, а воедно беше откриена и

Read more

Откриен нов индоевропски јазик во главниот град на Хетитите во Турција

Според соопштението објавено од Универзитетот во Вирцбург (JMU), клинесто писмо со натписи на претходно непознат јазик е откриен во северна

Read more

Археолозите го скенираа просторот кај Градско, каде се претпоставува дека се наоѓаат некрополите на античката населба на локалитетот Видин Град

Во текот на минатата недела, д-р Дамјан Донев од Институтот за Национална Историја во соработка со м-р Радомир Ивановиќ и

Read more

Археолозите во Турција со радар открија масивни структури под тврдината Зерзеван од римската ера

Како дел од некогашната древна Месопотамија, Турција долго време беше плодна почва за археолозите. Тој е дом на значајни локалитети

Read more

Леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа

Најновите истражувања покажуваат дека леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа, докажуваат

Read more

Концерт на Џингис Ибрахим за крајот на истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

Деновиве привршуваат истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука во Пелагонија, па по тој повод Центарот за истражување на предисторијата заедно

Read more