Вистинското лице на Черчил – „воинот“ на англосаксонската империја

Винстон Черчил  (1874 – 1965), беше вистински претставник на идејата за „единствена англосаксонска цивилизација“, која се спротивставува на „нецивилизираниот“ и „варварскиот“ Исток,

Read more

Жив го закопале затоа што одбил да служи на бугарските фашисти и отишол во партизаните – 80 години од смртта на Благој Страчковски

Роден е на 29 февруари 1920 година во Велес, во сиромашна работничка фамилија. По завршувањето на основно училиште во Велес,

Read more

119 години „За македонцките работи“ – Зошто Бугарија нареди да се запали книгата на Мисирков

Објава на Лектор по македонски јазик На 25 декември 1903, во Софија, излезе од печат делото „За македонцките работи“ на

Read more

Црвениот поет Кочо Рацин: Камен-темелник на современата македонска поезија

Објава на Левичарскиот институт „РАЦИН“ Песната отсекогаш била чувар на народните копнежи, страдања и надежи. Чувар на континуитетот на нашиот

Read more

73 години Томас Санкара – Борецот на Буркина Фасо против Западниот империјализам

Вчера се одбележа 73-тиот роденден на Буркинабе социјалистичкиот револуционер Томас Санкара.Санкара станал претседател на Буркина Фасо на возраст од 33

Read more

Светозара – „Бандитката обесена во Босанска Крупа покажа невиден пркос”

Објава на Левичарскиот Институт Рацин На денешен ден 1925 година во Босанска Градишка, Босна и Херцеговина, родена е Лепа Светозара

Read more

На денешен ден 1945 година грчките власти осудија 61 Македонец зошто децата ги учеле македонски јазик

Грчките власти, на 15 декември 1945 година, во костурското село Нестрам, во Егејска Македонија, изведоа пред суд 61 Македонец, со

Read more

Навршија 66 години од почетокот на кубанската револуција

Фејсбук статус на Саше Јанчев – Советник од Левица во Општина Гевгелија На денешен ден пред 66 години само со

Read more

80 години од Сталинградската битка – Пресвртницата во победата над фашизмот

Во врска со навршувањето на 80-годишнината од почетокот на Сталинградската битка споделуваме цитати на истакнати политичари, воени лица, историчари, јавни

Read more