На денешен ден роден е македонскиот револуционер и автор на химната на Македонија – Владо Малески

Владо Малески (5 септември 1919 – 23 септември 1984) е истакнат македонски писател, општествено-политички работник, издавач и револуционер. Автор е

Read more

ДСП Ленка: Ликот и делото на револуционерот Рацин се користи за НАТО-вска пропаганда!

Движењето за социјална правда ЛЕНКА, регираше на отворањето на новиот портал „рацин.мк“, кој во својата промотивна објава каде ја изложува

Read more

Делегација на Левица положи цвеќе на гработ на Апостолот Гоце Делчев

Соопштение на Политичката Партија Левица Денес, официјална делегација на Левица, составена од пратеникот Борислав Крмов, генералниот секретар Јована Мојсоска и

Read more

На денешен ден излегла од печат збирката песни „Бели мугри“

На социјалните мрежи Левичарскиот институт Рацин објави: На денешен ден, 25 ноември 1939 година во градчето Самобор, во непосредна близина

Read more

101 година од убиството на големиот македонски револуционер Ѓорче Петров

На 28 јуни 1921 година, сред Софија, во приквечерните часови бил убиен идеологот на македонската револуционерна организација од раката на

Read more

150 години од раѓањето на Јане Сандански

Во историјата постојат два вида на личности – едни што ја создаваат и други што ја следат историјата. Денес, после

Read more

Слободата никој не ја дава за џабе – слободата мора да се освои

Денес, навршуваат 119 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев. Во чест на него објавуваме извадок од текст на

Read more

Поранешниот претседател на Буркина Фасо, Блез Компаоре е осуден на доживотен затвор

Поранешниот претседател на Буркина Фасо, Компаоре е осуден на доживотен затвор, во отсуство, за соучество во убиството на неговиот претходник,

Read more

60 години од смртта на афро-карипскиот анти-колонијален револуционер Франц Фанон

На денешен ден во 1961 година почина афро-карипскиот анти-колонијален револуционер Франц Фанон. Фанон не само што бил важен теоретичар, психијатар

Read more

150 години Гоце Делчев: Тодор Павлов за испраќањето на посмртните останки на Гоце Делчев за Скопје

Говор на Тодор Павлов (родум од Штип), одржан на 07.10.1946 г. во Народниот театар на Софија на свечено собрание, по

Read more

Петре М. Андреевски: Ко да беше лани

Песна посветена на македонскиот револуционер Гоце Делчев од стихозбирката „Дални наковални” (1971). На Делчев Ко да беше лани, вчера или

Read more