146 годишнина од Разловечко востание

Пишува: Ивана Стоименовска – член на Централниот Комитет на Левица Денес навршуваат 146 години од Разловечкото востание на македонскиот народ

Read more

Јанчев: Еве ти го НАТО – Македонија ја пишува со код NM

Објава на Саше Јанчев, член на ЦК на Левица и советник во Општина Гевгелија 1. Нема промена на Уставот со

Read more

(Видео) Донев: Комунистите знаеја како се прави нација

Поенти од трибината „Македонската кауза – 150 години од раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев“: Проф. д-р Јован Донев. „Комунистите

Read more

150 години Делчев: Минато, сегашност и иднина

Пишува: проф. д-р Димитар Љоровски Вамваковски – македонски историчар и професор во Институтот за национална историја – Скопје. Најпрвин, сакам

Read more

За и околу заедничкото чествување на 150 годишнината од раѓањето на Гоце Делчев

Пишува: Тони Димитров – член на Централен Комитет на Левица и Советник во Град Скопје Македонија и Бугарија заеднички ќе

Read more

Русија безусловно ги признава македонскиот јазик историја, култура и идентитет

Русија секогаш безусловно признава самостојноста и автентичноста на македонскиот јазик историја, култура и идентитет, изјави денеска рускиот амбасадор Сергеј Баздникин

Read more

150 години Делчев: Симбол на македонскиот патриотизам, независност, идентитет и слобода.

Пишува: Jeкатерина Пирковска – трета година студент на факултетот по Меѓународни Односи при Санкт-Петербургскиот Државен Универзитет. Зборувајќи за Гоце Делчев

Read more

150 години Делчев: Неговите идеали се идеали на сите Македонци

Извадок од текст на Блаже Миневски, извор Нова Македонија. Во спомените на Димо Хаџи Димов пишува дека Гоце е „единствен меѓу

Read more

150 години Делчев: Гоце Делчев и македонската државност

Пишува Марио Јаневски – Претседател на Црвена Младина. На 2 август 1944, најстариот член на заседанието и сведок на првиот

Read more

150 години Делчев: Слободата никој не ја дава за џабе – слободата мора да се освои

Извадок од текст на Блаже Миневски, извор Нова Македонија. Гоце бил бистар, кристален горски извор од кој бликала љубов за

Read more

Ниами: Ставот на Македонија треба да биде дека јазичното прашање е затворено

Во интервју за национална телевизија, познатиот славист, македонист и истражувач Емил Ниами во програмата „Утринска на Телма“ имаше интервју во

Read more