74 години од почетокот на Егејскиот егзодус

На денешен ден навршуваат 74 години од геноцидот врз македонското население во Егејска Македонија од страна на Британското воено воздухопловство,

Read more

На денешен ден Британија ги фрли првите напалм – бомби врз Егејска Македонија

На денешен ден, со авиони на британското воено воздухопловство, започна бомбардирањето на цели села и населби на Македонци со напалм,

Read more

Утре ќе се полага цвеќе во чест на протераните од Егејска Македонија: Во сеќавање на Денот на разделените

Делегација на здружението „Форум за човекови права на Македонците од егејскиот дел на Македонија – Скопје утре (четврток) со почеток

Read more

Кираџиева: Свидетелство на баба ми Сандра од Егејска Македонија каде пишува дека е Mакедонка

Пишува: Весна Кираџиева Училиште за економија, Осијек, 1950/51. Родена 1933, с. Нивици, Леринско (да, тоа Нивици – Преспански договор). Народна

Read more