Мишустин: Дедоларизацијата на трговскиот блок предводен од Русија е речиси завршена

Уделот на националните валути во трговијата на ЕАЕУ во моментов изнесува 90%, според рускиот премиер Михаил Мишустин. Уделот на националните

Read more

Венецуела спроведува дедоларизација – Воведени руски платежни картички МИР

Системот за платежни картички МИР (свет) беше официјално воспоставен во 2017 година од Централната банка на Русија. МИР картичките беа

Read more

Националниот долг на САД достигна рекордни 32 трилиони долари

Американскиот национален долг достигна рекордни 32 трилиони долари за прв пат оваа недела, покажаа податоците објавени од Министерството за финансии

Read more

Европската Унија ќе поддржи мултиполарeн глобален валутен режим

Комесарката за финансиски услуги на ЕУ, Мериад Мекгинис, од името на Европската комисија, со афирмативна изјава за глобалнотооддалечување од американска

Read more

Иранскиот претседател Раиси ја посети Индонезија, и објави договор за отфрлање на доларот

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси при посетата на Индонезија изјави дека Техеран и Џакарта одлучиле да престанат да го користат доларот во нивната

Read more

Дедоларизацијата продолжува – Кинескиот јуан станува доминантна валута

Кинескиот јуан добива зголемена употреба на глобално ниво, што укажува на постепена дедоларизација на трансакциите ширум светот. Американскиот долар како

Read more